Nama: Muhammad Zawawi Zakaria

Nama sosmed: Awie Nurfarish

 

UMPAN: Ceritakan sedikit sejak bila memancing dan kenapa memilih hobi ini?

AWIE: Saya mula memancing sejak dari zaman kanak-kanak lagi. Selain memancing, saya juga ada mempunyai hobi yang lain.

Namun memancing tetap menjadi hobi nombor satu. Banyak keistimewaan hobi memancing ini kerana ia mampu menenangkan fikiran di samping berkenalan dengan ramai sahabat pancing baik di dalam dan juga di luar negara.

 

Idola – Awie, Ikonik Game Pantai

tengok juga kenali Mamu, otai perambut memancing

 

UMPAN: Sejak bila terlibat dengan surfcasting?

AWIE: Padang pancing terdekat dengan kediaman saya ialah Laut China Selatan. Kebetulan pula pantainya luas dan banyak spot yang sesuai untuk pancingan pantai.

Justeru itulah saya selesa dengan teknik pancingan pantai atau surfcasting. Kalau tidak salah, sejak dari sekolah menengah dalam tingkatan 4 lagi saya sudah mula terlibat dengan surfcasting ini.

IKLAN

 

Idola – Awie, Ikonik Game Pantai

 

UMPAN: Rintangan dan harapan dalam meneruskan hobi ini?

AWIE: Bila bercakap tentang surfcasting ini ia tidak dapat lari dari pertandingan pancingan pantai. Jika sekadar hobi saja, surfcasting ini hampir tiada sebarang rintangan.

Tapi bila melibatkan pertandingan, macam-macam rintangan yang muncul. Rintangan yang paling menyakitkan apabila ada segelintir pemancing menuduh saya menggunakan ilmu-ilmu salah dalam memenangi sesuatu pertandingan.

 

Idola – Awie, Ikonik Game Pantai

 

IKLAN

Walau bagaimana pun saya tidak pernah patah semangat untuk meneruskan hobi ini malah menaruh harapan tinggi agar surfcasting ini semakin berkembang sehingga Malaysia

berupaya menghantar wakil untuk pertandingan surfcasting di peringkat antarabangsa. Secara tidak langsung ia mengangkat surfcasting sebagai sukan bertaraf dunia.

 

Idola – Awie, Ikonik Game Pantai

 

UMPAN: Boleh kongsikan sedikit pengalaman pahit manis sepanjang hobi ini?

AWIE: Tentu saja pengalaman paling manis ialah apabila berjaya memenangi pertandingan memancing yang menawarkan hadiah tinggi.

Setakat ini saya masih memegang rekod hadiah terbesar dalam surfcasting sebanyak RM102,000.00. Saya juga pernah memenangi pertandingan secara hattrick.

IKLAN

Mungkin inilah puncanya saya menerima pelbagai tohmahan. Dan saya amat gembira apabila kumpulan pemancing yang saya berjaya melakukan kutipan terbesar dalam kategori team iaitu GTB berjaya mengumpul wang berjumlah hampir 500k pada tahun 2017.

 

Idola – Awie, Ikonik Game Pantai

 

Sementara pengalaman pahit pula apabila terlibat dalam dua kemalangan ketika dalam perjalanan menuju ke destinasi pertandingan.

Alhamdulillah saya tidak mengalami kecederaan teruk dan akan terus mewarnai dunia surfcasting tanah air.

 

Idola – Awie, Ikonik Game Pantai

Ikon seterusnya pemancing legenda dunia

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI