Nama penuh: Ibrahim bin Anon

Nama FB: Ibrahim Ujang Anon

Usia: 54 tahun

Kerjaya: Kartunis & fishing guide (Tasik Kenyir)

Port: Subang Jaya, Selangor.

 

 

UMPAN: Sejak bila anda mula memancing dan membeli sendiri peralatan memancing?

UJANG: Mula memancing sejak kecik. Masa sekolah rendah, beli mata kail je kat kedai. 5sen dapat tiga ketul. Joran buat sendiri pakai buluh atap atau belebas.

Memancing kat parit belakang rumah tepi sawah. Ikan pertama haruan besar lengan anak Mak cik Gayah. Terus lari bawak balik rumah dan stop memancing. Dapat sekor je suka dua tiga hari.

 

Kemudian bila dah masuk sekolah menengah… duduk asrama, stop memancing sampai la masuk usia remaja dan bekerja di Gila-Gila tak memancing langsung.

Apabila dah keluar dari Gila-Gila dan terbitkan Majalah Ujang, hobi tu datang balik. Tapi kali ini lebih serius sebab dah ada duit.

Masa tu baru serius beli barang-barang pancing. Habis ratus-ratus sebab tak kenal lagi brand reel… main beli je asal boleh.

 

 

UMPAN: Sebelum fokus kepada Tasik Kenyir, padang pancing mana lagi yang anda cuba?

UJANG: Sebelum melekat di Tasik Kenyir, saya try merata tempat… tak kira lokasi. Sungai, paya, kolam, Endau-Rompin, Kuala Tahan, Royal Belum, Pasir Raja, Jeram Perahu dan entah mana-mana lagi. Ada je member ajak… saya main ikut je.

 

UMPAN: Pada pandangan anda, apa kriteria yang perlu ada untuk kekalkan hobi ini?

UJANG: Untuk kekalkan hobi, bergantung pada minat la. Apa-apa hobi pun sama je. Kalau dah tak minat… susah la nak kekal.

 

 

UMPAN: Ceritakan pengalaman yang pahit dan manis sepanjang bergelar pemancing?

UJANG: Pengalaman pahit takde kot… kalau ada pun lelama dah jadi kelakar. Pengalaman manis tu banyak… yang terbest ialah apabila berjaya menganjurkan pertandingan

memancing bersama geng-geng lubuk.net, KNF dan kerajaan negeri Terengganu hingga ke peringkat Asean (Asean Monsoon Casting Tournament aka AMCT).

 

 

UMPAN: Berikan sedikit tip untuk memperoleh hasil setiap kali turun memancing?

UJANG: Tip paling utama nak dapat hasil… untuk pancingan dasar, pastikan kail tersebut dibubuh umpan.

Dan untuk kaki casting pula harus memastikan lure yang digunakan ada mata kailnya sama ada single atau trible hook.

Tapi untuk gerenti dapat ikan tu tak berani nak cakap sebab saya pun banyak kali kumpau.

 

 

UMPAN: Apa pencapaian tertinggi dalam memancing yang telah diperoleh?

UJANG: Pencapaian tertinggi dalam arena memancing setakat ni ialah menerbitkan Majalah Buletin Lubuk, menjadi duta Daiwa dan Penasihat AMCT selama 10 tahun.

 

 

Tinggalkan Komen