33.9 C
Shah Alam
Tuesday, 14 August, 2018

TERKINI

Pengaruh Air Pasang Besar Terhadap Memancing

  Fenomena air pasang besar bukanlah satu fenomena yang asing termasuk di negara kita. Begitu pun, berapa ramaikah di antara kita yang memahami apa itu keadaan air pasang besar dan bagaimana...

Tip Memburu Begahak Sungai Pahang

  (oleh: Nas Ahmad)   Ikan begahak atau spesies Belodontichthys dinema adalah ikan pemangsa yang sinonim dengan perairan air tawar Sungai Pahang. Waktu terbaik untuk memburu spesies ini...
Shah Alam
broken clouds
33.9 ° C
35 °
33 °
44%
4.1kmh
75%
Wed
33 °
Thu
32 °
Fri
34 °
Sat
33 °
Sun
32 °

UMPANPEDIA

Berita

Menggigil Di Tiang 40 Penang Bridge

  Penang Bridge atau jambatan pulau pinang yang merentasi selat utara (selat penang) sepanjang 13.5 kilometer siap pembinaannya dan diguna pakai pada 1985. Manakala panjang jambatan...

Udang Krai Calico Mengancam Hidupan Akuatik Jerman

  Saiz udang krai Calico tidak terlalu besar dan hanya muat di tapak tangan manusia, namun spesies itu mampu membiak dengan pantas sekali gus memberi...

Gurauan Kanai Sandakan

  (Oleh: Abdul Rahim Marauf) Pada mulanya trip ini hanyalah gurauan semata-mata di antara saya bersama Sahril dan Abang Moktar. Tak disangka trip gurauan ini akhirnya terlaksana. Perjalanan dari Miri ke...

Dibuli Tembaring Sungai Paitan – (siri 2/2)

  SABTU (day 3/6)   Awal-awal pagi lagi, saya telah bangun dan bersiap. Saya membelek apakah warna gewang yang mahu dipertaruhkan. Antara gewang yang saya bawa termasuklah top water, minnow dan juga...

TIP & D.I.Y

INFO SPESIES

Xtvt

Korang Tanya Umpan Jawab – (S5S6) – Umpan ikan anak pecah...

  SOALAN:   Saya bercadang memancing di sekitar kawasan Pulau Ketam, khususnya berhampiran kawasan sangkar ikan. Jika saya gunakan ikan anak pecah rebung sebagai umpan. Apakah jenis ikan...

Korang Tanya Umpan Jawab – (S5S5) – Apa itu Cymothoa exigua?

  SOALAN: Boleh tak admin cerita sedikit pasal Cymothoa exigua?   JAWAPAN:   Terima kasih kerana mengemukakan soalan yang pendek tapi padu. Suatu ketika dahulu, admin menyangka Cymothoa exigua ini...

Korang Tanya Umpan Jawab (KTUJ-S5S3) – Keseimbangan Main Line dan Leader?

  Soalan: Apakah nisbah kiraan yang sesuai untuk seimbangkan sambungan tali utama (braided) dengan leader. Bolehkah saya menggunakan tali tangsi biasa sebagai leader untuk memancing laut dalam?   Jawapan: Sebenarnya...

Macam²

Wacana Umpan : Mengurus Perikanan Rekreasi – Contohi Negara Maju?

  (Oleh: Dr. Izharuddin Shah Kamaruddin) Seringkali kita terdengar; ‘mengurus perikanan rekreasi’ adalah dengan melepaskan ikan ke dalam sungai atau tasik, yang kemudiannya boleh dipancing oleh...

Pantang Larang Memancing : Jangan letak ikan di tempat panas!

  Sudah agak lama juga menerima peringatan ‘jangan letak ikan kat tempat panas!’ dari seorang tekong. Dan untuk tempoh itu tidak pernah sekali pun saya bantah atau persoalkannya.   Lama...

Korang Tanya Umpan Jawab – (S5S4) – Cara Nak Pancing Gelama?

  Soalan: Saya baru mula berjinak-jinak dengan memancing dan sering memancing gelama di sekitar tempat tinggal saya. Soalan saya, apakah umpan yang terbaik untuk memancing ikan gelama?   Jawapan:   Ikan gelama merupakan antara...
KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendali Oleh Astro Group

error: