Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) agensi di bawah Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menggariskan satu penyakit ‘Ketahanan mental akibat kesan timah’ dan

menganggapnya sebagai salah satu daripada 10 penyakit kanak-kanak yang disebabkan oleh pencemaran alam sekitar yang paling berbahaya.

Juga, bagi orang dewasa adalah sangat berbahaya.

baca juga kenapa batu ladung dibuat daripada timah

 

Pada orang dewasa, deposit utama dalam tulang boleh menyebabkan lumpuh. Di samping itu, kandungan plumbum juga boleh melumpuhkan sistem saraf.

Untuk tahap tertentu, plumbum boleh menyebabkan penurunan kekal dalam IQ.

 

Racun

Timah adalah bahan logam berat yang sangat toksik. Racun ini boleh berlaku jika ada potongan kecil yang dimakan atau dimakan dengan makanan.

Di samping itu, proses membentuk timah sebagai alatan memancing (proses pembakaran) berpotensi meracuni pemancing yang membentuk sendiri batu ladung.

IKLAN

 

Di samping itu, lepuh timah meninggalkan puing-puing di mana ia tercalar. Oleh itu, jika tangan kita terdedah kepada serpihan maka kita makan tanpa mencuci tangan, ia boleh memasuki badan kita.

Sekiranya ini berlaku selama bertahun-tahun, maka jelas banyak timah dikebumikan di dalam badan kita.

 

 

Luka

Timah mempunyai ketumpatan tinggi, bahkan lebih berat daripada besi. Semakin banyak timah yang digunakan maka semakin tinggi risiko yang bakal dihadapi.

Pengalaman demi pengalaman terjadi pada pemancing. Sebagai contoh mata kail yang dihubungkan dengan batu ladung tersangkut pada di celah batu atau ranting pokok, lalu ditarik maka boleh terjadi batu ladung itu terlempar ke arah tubuh pemancing.

IKLAN

Jika terkena bahagian tubuh yang sensitif, maka akibatnya juga besar. Bagi mengurangkan risiko ini gunakanlah tali sulam yang tidak memiliki memori atau spring sebagaimana tali monofilament atau tangsi.

 

 

 

Pencemaran Persekitaran

Batu ladung yang tergores batu sangat berisiko menyisakan serpihan logam berat itu. Banyak sekali batu ladung yang terbenam di perairan tertentu akibat banyaknya batu ladung yang tersangkut di dasar perairan.

Apa mungkin timah itu berpotensi mencemari ekosistem perairan? Ada kemungkinan.  Berkemungkinan timah tersebut terurai dan kemudian terurai dan bersebati dengan air yang mengalir mengikut pergerakan arus.

Secara tidak langsung ia akan terserap ke dalam ikan. Dalam badan ikan akan terkumpul unsur logam tersebut dan jika ikan dimakan, ia akan terkumpul juga di tubuh kita.

IKLAN

 

Itulah beberapa bahaya yang mungkin terjadi jika seorang pemancing berurusan dengan batu ladung dari bahan timah. Meskipun kita mungkin susah untuk menghindari

penggunaan timah sebagai pemberat, alangkah sebaiknya kita berhati-hati dalam menggunakan logam berat bernama timah atau timah hitam.

 

 

baca juga panduan memilih batu ladung

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI