PB adalah ikan lakustrin (hidup di air tenang) manakala asal usul ikan tempatan kita sebenarnya adalah ikan sungai walaupun ada sesetengah mampu menyesuaikan diri dalam habitat berair tenang.

Ikan seperti kelah dan sebarau tidak begitu gemarkan kehidupan seperti yang disukai PB.

 

Mereka tidak berkongsi habitat yang sama. Saya pernah menangkap ribuan anak sebarau di dengan tangguk di Empangan Klang Gate dalam tahun 70-an semata-mata untuk

dipindahkan ke dalam lombong-lombong di sekitar Petaling Jaya mengharapkan mereka memberi persembahan terbaik buat kaki pancing seperti saya pada suatu hari nanti.

 

Walau bagaimana pun saya dapati spesies sebarau tidak mampu membesar dan membiak dalam habitat lombong yang dikelilingi kesibukan tamadun manusia.

Ini berbeza dengan PB yang menjamin persembahan terbaik dalam habitat lombong yang sama.

 

IKLAN

Kita harus menyelidik apa yang sedang dan telah berlaku di dalam lombong-lombong sekitaran kita sebelum menyuarakan sebarang pendapat.

Di mana sahaja anda pergi, anda mudah menemui banyak spesies luaran seperti tilapia dan lebih ditakuti, kerapu lombong (Parachromis managuensis) mengambil alih keseluruhan ekosistem.

 

Wacana: PB – Perosak ekosistem Atau Penyelamat Sukan Memancing??

 

Ikan kerapu lombong adalah spesies pepijat yang sangat mudah membiak malah pemangsa yang merbahaya tetapi mempunyai sedikit atau tiada langsung nilai dalam pancingan.

 

IKLAN

Ikan toman yang disebarkan ke dalam lombong pun tidak mampu mengawal pepijat ini jadi kenapa tidak PB yang melakukan tugas ini untuk kita?

Akhirnya kita akan mempunyai pengawal biologi yang sangat bagus untuk kerapu lombong dan pada masa yang sama menjadi gamefish kelas dunia untuk tarikan pelancong!

 

Wacana: PB – Perosak ekosistem Atau Penyelamat Sukan Memancing??

 

Namun begitu terdapat satu masalah kecil, PB adalah ikan yang sedap dimakan. Jadi siapa yang mampu mengawal para pemancing?

IKLAN

Ada juga yang mengatakan PB tidak memberi tentangan yang menarik tetapi sebenar PB sepanjang 12 hingga 13 inci adalah berumur kurang dari setahun.

Bagaimana anda boleh menjangkakan ikan juvenil akan memberikan tentangan sebaik ikan dewasa?

(Sumber: Ronald Looi)

 

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI