Tahu ke anda bahawa memancing ketika hujan, memberi anda peluang lebih baik untuk menangkap lebih banyak ikan. Memang betul, tetapi ia memerlukan sedikit perencanaan terlebih dahulu untuk memperoleh hari yang produktif ketika memancing.

 

Ada beberapa faktor yang harus anda pertimbangkan sebelum beraksi seperti mengenal kawasan, pasang surut, fasa bulan, suhu air, dan tentu saja, cuaca. Hujan renyai cenderung membuatkan beberapa pemancing kemalasan untuk basah, sedangkan ia kesempatan besar untuk sukses.

 

Buat Perkara Ini Jika Hujan Ketika Mancing

 

Kenakan pakaian yang tepat

Ketika memancing di cuaca lembab dan basah, mengenakan pakaian yang tepat adalah sangat penting. Aksesori yang kalis air air yang berkualiti memberikan perbezaan sama ada ia menyeronokan atau menyeksakan.

Jika anda kekal kering dan selesa, ia akan membantu untuk anda memancing sepanjang hari. Dari semua tips untuk memancing di tengah hujan, situasi ini adalah kunci untuk mempertahankan pemikiran kekal positif.

 

IKLAN

Buat Perkara Ini Jika Hujan Ketika Mancing

 

Periksa pergerakan air

Selama hujan ribut, gelombang pasang lebih tinggi, dan air hujan akan membanjiri kawasan daratan. Ketika ini ikan biasanya berada di mana ada pergerakan air. Oleh yang demikian anda perlu fokus di kawasan alu air, saluran masuk atau saluran keluar air. Aliran keluar air akan menghasilkan umpan dan ikan akan menunggu untuk memburu makanan percuma ini.

 

Buat Perkara Ini Jika Hujan Ketika Mancing

 

IKLAN

Hasil sebelum ribut

Tangkapan ikan paling produktif akan terjadi sebelum rebut berlaku, iaitu ketika tekanan barometrik rendah mendorong ikan ke hiruk-pikuk mencari makanan. Situasi frenzy akan berakhir apabila berlakunya rebut dan ia akan kembali aktif ribut mereda dan tekanan barometer kembali menaik.

 

Buat Perkara Ini Jika Hujan Ketika Mancing

 

Umpan berwarna-warni

Ketika memilih umpan buatan atau gewang, pertimbangkan warna-warna cerah dan bergemerincing bunyinya. Gewang crankbait dan permukaan (popper) mampu membantu ikan untuk menemuinya. Ini kerana apabila paras air naik dan berubah warna kekeruhan, ia akan mengurangkan visibiliti dan menyukarkan ikan untuk melihat umpan secara nyata.

IKLAN

 

Buat Perkara Ini Jika Hujan Ketika Mancing

 

Safety first

Apa-apa pun keselamatan harus diutamakan. Terlebih dahulu dan periksa ramalan cuaca setempat sebelum pergi memancing. Meskipun hujan renyai-renyai saja, ikan masih tidak berselera untuk makan ketika adanya kilat dan guruh yang menggegar bumi.

Jangan pergi ke perairan terbuka jika ada kemungkinan berlakunya ribut petir, dan pastikan anda memiliki tempat berlindung yang kukuh dan selamat untuk dikunjungi jika terjadi badai.

 

Buat Perkara Ini Jika Hujan Ketika Mancing

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI