Siapa sangka tohmahan yang mengatakan wakil Asia tidak mampu mencapai jarak lontaran melebihi 200 meter berjaya dipatahkan oleh anak jati negara ini.

Dengan jarak 231 meter yang dilakukan pada tahun 2015 menjadikan nama Edi Isa melonjak sebagai pemegang rekod distance castig Asia Tenggara sekali gus berjaya

mendiamkan suara-suara sumbang yang sering meragui kehebatan wakil Asia di dalam arena sportcast ini.

 

Edi Isa atau nama sebenarnya Eri Edizamrius Bin Isa bukanlah nama kecil di negara ini. Minatnya yang mendalam di dalam arena memancing dan distance casting ternyata melonjakkan reputasi beliau di Malaysia.

Malah boleh dikatakan hampir semua pertandingan distance casting yang diadakan di negara ini dijuarai beliau.

 

Mula menceburi arena memancing pada tahun 1999 yang mana pada waktu lebih kepada pancingan suka-suka untuk mencari lauk menjadi titik tolak kepada penglibatan beliau di dalam arena sportcast di Malaysia.

 

Mengetahui tentang arena sportcast ini apabila melihat artikel yang disiarkan di dalam sebuah majalah pada waktu itu dan seterusnya pada tahun 2005 beliau berkenalan dengan

sifu sportcast beliau iaitu arwah Syed Badrulhisyam yang menjadi orang pertama menggalakkan penglibatan beliau untuk serius di dalam arena ini.

 

Ikon: Personaliti – Edi Isa Masta Distance casting

 

Pecah Rekod

 

Akhirnya, sewaktu lingkungan usia 25 tahun iaitu sekitar Mac 2005 beliau mula memberanikan diri untuk menyertai pertandingan distance casting.

IKLAN

Boleh dikatakan penglibatan pertama beliau agak tidak menyerlah apabila langsung tiada rekod berjaya dicatatkan.

Catatan terbaiknya pada waktu itu hanyalah sekitar 162 meter sahaja. Namun semua ini langsung tidak mematahkan semangatnya.

 

Pada penghujung tahun 2005, beliau kembali menyertai kejohanan distance casting yang bertempat di Lembaga Getah Malaysia.

Siapa sangka selepas malu teruk sewaktu kejohanan pertama beliau berjaya memecahkan rekod Malaysia di kejohanan kedua yang beliau sertai dengan jarak lontaran 220.6 meter.

Selepas sahaja kejayaan ini beliau terus membuktikan kehebatan beliau sebagai salah seorang distance caster yang terbaik di Asia Tenggara.

 

Bila ditanyakan apakah faktor yang menjadikan beliau meminati arena distance casting ini, beliau lantas menjawab;

“Arena sportcast ini bolehlah dianggap sebagai salah satu sukan yang baik untuk kaki pancing.

Saya meminati arena ini apabila mampu mencapai jarak lontaran melebihi 200 meter yang dikatakan agak sukar dicapai oleh caster dari Asia. Pada masa yang sama, saya juga

meminati arena ini apabila teruja melihat World Record Distance Casting yang dipegang oleh Danny Moeskop dari Belgium pada waktu itu dengan lontaran sejauh 272 meter”.

 

IKLAN

Namun, kejayaan yang dicapai beliau sudah pasti ada pasang surutnya. Beliau pernah hampir kecewa pada suatu ketika apabila di antara rakan sendiri yang tidak berpuas hati dengan kejayaan yang di kecapi beliau.

Malah, lebih buruk lagi terdapat banyak suara-suara sumbang yang mempertikaikan minat beliau di dalam distance casting ini dan menyifatkan aktiviti ini tidak membawa sebarang hasil untuk kaki pancing.

 

Walau bagaimanapun, meskipun dikecam dalam pelbagai cara, beliau tetap menjadikan perkara itu sebagai asam garam kehidupan.

Beliau tidak sama sekali mengambil kira perkara-perkara negatif yang cuba menjatuhkan beliau terus komited untuk membuktikan lagi anak Malaysia mampu untuk berdiri setanding sportcaster dari Eropah.

 

Ikon: Personaliti – Edi Isa Masta Distance casting

 

Custom Rod

Selain bergiat aktif di dalam arena sportcast, Edi juga mempunyai bakat dalam menghasilkan custom rod.

Beliau mula bergiat aktif di dalam penghasilan custom rod sejak tahun 1999 lagi apabila mendapat inspirasi setelah kebanyakan rod yang dibeli pada waktu itu sering patah dan tidak tahan lama.

 

IKLAN

Dari situ beliau belajar untuk membuat rod sendiri daripada blank kosong dan ternyata ramai kaki pancing yang sering menggunakan khidmat beliau untuk custom rod mereka kerana servis yang ditawarkan begitu memuaskan dengan harga yang sangat berpatutan.

 

Antara khidmat custom yang boleh dilakukan beliau ialah cat dan label semula rod, klon rod dan bermacam-macam lagi. Pemancing juga boleh menggunakan khidmat beliau untuk “turbo tuning” kekili Baitcaster atau BC.

 

Ikon: Personaliti – Edi Isa Masta Distance casting

 

Harapan

 

Di akhir perbualan penulis dengan ikon distance casting Malaysia ini beliau turut menyatakan harapan beliau untuk arena ini.

Beliau amat mengharapkan agar lebih ramai untuk mencuba dan menceburkan diri di dalam arena distance casting di Malaysia.

Dengan cara ini beliau mengharapkan agar ada  lebih banyak pelapis untuk memperbaharui rekod distance casting yang sedia ada di Malaysia mahupun dunia.

 

Beliau juga turut menyeru agar lebih ramai kaki pancing yang untuk mencuba sendiri field casting atau distance casting ini dan mendapatkan jarak sebenar lontaran anda.

Adalah lebih baik untuk hentikan cakap-cakap mulut tentang jarak lontaran anda dan buktikan sendiri kebolehan anda di sini. Dalam erti kata lain, “biarkan padang bercakap!”

 

Ikon: Personaliti – Edi Isa Masta Distance casting

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI