Perkongsian Oleh: Caster Boy Nasrudin

 

Pada July 2022 yang lalu, saya bersama rakan-rakan dari Alucast telah berjaya melangsungkan satu trip memancing setelah sekian lama merancing. Trip memburu Permata Hitam Sabah. Trip ini bolehlah dianggap sangat berjaya kerana memperoleh hasil di luar jangkaan.

 

Trip Alucast Black Bass Sebatik 2022

 

Trip ini dianggap amat berjaya dengan tewasnya 18 hingga 22 ekor spesies black bass atau tembaring kalau mengikut nama tempatan di Tawau. Saiz tembaring yang kami berjaya daratkan berskala 1kg sehingga 6 kg.

 

Lebih manis kesemua ahli komplot berpeluang untuk merasai kekuatan sang tembaring yang terkenal dengan kegagahan bertarung hingga kehabisan tenaga. Alhamdulillah kesemuanya berjaya mendaratkan tembaring.

IKLAN

 

Trip Alucast Black Bass Sebatik 2022

 

Walaupun saya merupakan orang terakhir yang berjaya mendaratkan spesies tersebut yang ketika itu berbaki 2 jam sebelum kami menamatkan acara pancingan pada hari terakhir. Kelegaan terselamat dari kumpu sukar untuk dijelaskan. Apatah lagi berjaya mendakap saiz idaman.

 

Beberapa kejadian LOST CONTROL yang berlaku terhadap ahli trip termasuk diri saya sendiri membuatkan hati ingin kembali membalas dendam. Hahaha… maklum sajalah yang lucut atau tak dapat naik biasanya pasti besar bas.

 

IKLAN

Trip Alucast Black Bass Sebatik 2022

 

Terima kasih kepada semua guide kami iaitu SPark Lagenz, Majer Jal’s, Danish Haikal dan beberapa guide lain yang banyak membantu kami merialisasikan impian untuk mendaratkan PERMATA HITAM SABAH.

 

Ikan-ikan lain seperti kerapu, siakap merah, jenahak, alu-alu dan lain-lain jugak banyak kami daratkan. Jackpot untuk trip ini apabila salah seorang ahli dapat menaikkan kerapu berskala 10 kg. Bapokkk besoooo…!

 

IKLAN

Trip Alucast Black Bass Sebatik 2022

 

Tak lupa juga keluarga guide Spark Lagenz atas kemudahan tempat tidur dan makan minum kami sepanjang masa berada di sana. Servis memang mantap bah. Apa yang boleh kami rumuskan… MANCING SEDAP, TIDUR SEDAP dan yang penting MAKAN SEDAPPPP!

 

Sebatik masih banyak tembaring yang bersaiz monster. Memang berbaloi sangat datang ke sini. Menurut guide, mereka pernah bawak costumer yang menaikkan tembaring belasan kilogram di sana. Malah guide sendiri pernahh menewaskan monster-monster tembaring yang berskala belasan kilo.

 

Trip Alucast Black Bass Sebatik 2022

 

Dengan kerajinan, keadaan air dan cuaca, setup dan teknik, skill dan yang paling penting percaya kepada rezeki… Insyallah korang akan berpeluang bertarung dengan spesies permata hitam Sabah ini.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI