Apa bestnya jadi pemancing? Di sebalik keseronokan hobi memancing ni sebenarnya ia antara hobi yang berisiko dan boleh mendatangkan musibah sekiranya beberapa perkara di bawah ini dianggap tidak penting dan ambil mudah.

 

Binatang Buas / Berbisa

Dalam keseronokan memancing, pertembungan dengan binatang buas dan serangga berbisa perlu dielakkan.

Namun suka atau tidak ia merupakan kemungkinan yang tinggi berlaku. Perkara paling asas adalah sentiasa bawa pisau atau parang ketika berjalan di dalam hutan. Elakkan berkhemah atau berjalan di jalan dan lokasi yang berisiko.

Menabur belerang sekitar khemah, mampu menghindar dari kehadiran ular, kala jengking, lipan daripada memasuki khemah. Pasang unggun api sekiranya berkhemah dan bermalam di dalam hutan.

 

 

Disengat Ikan

Sesetengah ikan seperti sembilang, toman, keli, malong, tenggiri, duri, tuka, pari, alu-alu mampu mendatangkan kecederaan sekiranya tidak dikendalikan dengan baik sewaktu berjaya memperolehnya.

Sengat duri sembilang misalnya cukup berbisa jika terkena tangan dan perlu gunakan playar untuk memotong durinya. Gunakan juga gancu, sauk atau lip grip ketika mengendalikan ikan-ikan jenis berduri dan bersengat ini.

Walaupun nampak kejam, kepala tenggiri, alu-alu misalnya perlu diketuk untuk mematikannya sebelum mata gewang atau mata kail ditanggalkan. Giginya yang tajam dan rontaannya mampu mencederakan si pemancing dalam sekelip mata.

IKLAN

 

Terjatuh Atau Terseliuh

Sentiasa berhati-hati ketika memancing di kawasan yang licin dan berbatu-batu. Gunakan kasut yang sesuai yang tapak kasutnya mampu memijak dengan baik.

Sukar digambarkan sekiranya berlaku terseliuh atau lebih parah lagi patah ketika memancing di kawasan hutan pergunungan, tebing atau pinggir pantai berbatu.

Elakkan memancing atau pergi di kawasan yang berbahaya dan pastikan kasut dan pakaian yang sesuai untuk mengelak kecederaan.

Untuk kawasan memancing yang tiada liputan telefon, pemancing atau grup trip berkenaan perlu ada telefon satelit bagi menghadapi sebarang kemungkinan.

 

Mabuk Laut

IKLAN

Risiko yang kerap terjadi kepada kaki pancing yang tidak biasa atau tidak selalu turun memancing di laut. Kepada yang alah dan mabuk laut, tetapi mahu turun memancing di laut, persediaan perlulah dilakukan dengan baik.

Telan pil tahan mabuk setengah atau sejam sebelum menaiki bot. Selain itu elakkan makan makanan yang berminyak dan berlemak sebelum menaiki bot.

Rehat dan tidur yang cukup sebelum trip ke laut adalah tonik terbaik sebelum anda seronok memancing tanpa diganggu mabuk laut. Buat persiapan awal setup memancing.

(Esok pagi nak memancing di laut, malamnya jangan excited membayangkan anda sedang syok bergasak dengan ikan, kerana ia tidak memberi faedah langsung sekali gus menyebabkan anda langsung tidak boleh tidur.)

 

Kecurian / Kerosakan

Barang peribadi Telefon bimbit, kamera antara gajet yang majoritinya kaki pancing akan bawa setiap kali memancing. Kaki pancing perlu bersedia dengan beg kalis air untuk melindungi dua barangan ini dari terkena hujan atau jatuh ke dalam air.

Elakkan meninggalkan kereta di kawasan yang terpencil dan dalam tempoh yang lama tanpa sebarang pengawasan. Kes tayar kereta hilang dicuri, kereta di pecah masuk atau hilang antara kes-kes yang pernah berlaku. Jangan jadikan anda mangsa keadaan.

IKLAN

 

Kumpau

`Kumpau` atau `kumpau berdarah` adalah istilah terma yang masyhur dan sering diguna pakai dalam hobi ini bila tidak dapat ikan. Ia adalah risiko yang kaki pancing perlu sedar.

Ingat, hobi memancing bukanlah satu bentuk pekerjaan, sebaliknya ia lebih kepada satu hobi yang mampu memberi keasyikan dan ketenangan diri pada ketika bertarung menaikkan ikan buat insan-insan yang terpilih.

(Jadi janganlah tamak untuk mengaut segala hasil tanpa memikirkan generasi akan datang, amalkan tangkap & lepas ikan yang terancam bilangannya).

 

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI