Di dalam memancing setiap alatan memainkan peranan tersendiri. Bagi soalan pertama saudara, tali utama pada gelendong kekili saudara adalah untuk membolehkan saudara menarik ikan dengan senang dan kuat.

 

IKLAN

Ini disebabkan ia adalah penyambung antara perambut, kekili serta gelendong kekili oleh demikian ia haruslah kasar dan kuat, walau bagaimana pun tali pada perambut juga penting sekali untuk menawan ikan. Ia harus kuat serta halus dengan ciri seperti ia tahan calar, kurang nampak atau bersinar semasa dalam air.

 

IKLAN

Bagi soalan kedua iaitu warna pada tali, warna akan hilang di bawah air selaras dengan spektrum cahaya. Warna merah akan hilang, kemudian oren, kuning, hijau, biru, indigo dan ungu. Sebagai hijau di tengah-tengah spektrum yang anda boleh mengharapkan garisan kehilangan warna di mana-mana antara 5 dan 10 meter di bawah air (ujian scuba).

 

IKLAN

Walau bagaimana pun sekiranya anda menggunakan tali sulam untuk casting maka saya syorkan anda menggunakan tali tangsi atau tali dari jenis fluorocarbon sebagai tali perambut sekurang-kurangnya 1 meter.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI