SOALAN:

 

Saya ada beberapa soalan mohonkan jawapan. Pertama, berapakah panjang joran yang sesuai untuk teknik casting? Kedua, adakah kekili multiplier casting sesuai untuk jigging?  Ketiga, berapa kekuatan yang sesuai untuk acara jigging? Empat, bagaimana hendak membezakan gewang selaman dalam dan cetek?

 

Soal Jawab Mancing – Penjelasan Tentang Teknik Jigging?

 

JAWAPAN:

IKLAN

 

Pertama, teknik casting boleh dipadankan dengan joran yang panjangnya 2 hingga 2.5 meter. Ini bergantung kepada lokasi dan jarak yang diperlukan untuk melontar gewang ke sasaran. Selain itu, joran casting mesti ringan dan mempunyai rintangan yang baik.

 

Kedua, kekili multiplier lazimnya dicirikan sebagai kekili untuk trolling dan bottom fishing. Sementara kekili untuk casting dilabel sebagai baitcasting. Sekiranya anda maksudkan baitcasting untuk digunakan dalam teknik jigging, jawapannya boleh.

 

IKLAN

Soal Jawab Mancing – Penjelasan Tentang Teknik Jigging?

 

Namun ia lebih sesuai untuk light jigging dan pastikan baitcasting tersebut sesuai untuk kegunaan air masin.

 

IKLAN

Ketiga, bergantug kepada jenis jigging juga kerana terdapat beberapa kategori jigging dari micro jigging hinggalah heavy jigging. Oleh yang demikian kekuatan tali juga berbeza-beza. Oleh yang demikian kekuatan tali yang perlu digunakan dari 10lb hinggalah 100lb.

 

Soal Jawab Mancing – Penjelasan Tentang Teknik Jigging?

 

Keempat, jenis selaman gewang bergantung kepada reka bentuk lidah gewang. Jika lidah gewang besar dan menirus 30 darjah ke bawah bermakna ia adalah selaman dalam. Bagi selaman cetek, saiz lidah adalah kecil dan menegak ke bawah sehingga 80 darjah. Kadangkala ia berbentuk L kecil.

 

Terdapat juga gewang yang memiliki spesifikasi biasa tertera pada kotak pembungkus. Deep runner membawa maksud selaman dalam, floating pula menunjukkan gewang terbabit adalah aksi permukaan dan manakala shallow pula membawa maksud selaman cetek.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI