Bak kata orang bapak borek anak rintik. Ayahlah yang membawaku terjun ke dunia hanyir ni. Sejak kecil asyik ikut dia mancing segenap tempat yang dia terdaya bawa. Dia berenti mancing lebih 10 tahun sementara menunggu adik-adik membesar dan kini kami sama-sama terjun kembali ke dunia hanyir. Baik cerah, hujan, ribut di tengah laut mahu pun di atas darat, kami tetap mencari peluang utk memenuhi hobi ni bersama-sama dengan adik beradik serta abang ipar. Nasiblah kan lahir dalam keluarga hanyir. Hehehe…

– Fendy Ja’apar

 

Minat mancing masa bebudak lagi. Bermula dengan ikan puyu serta haruan di bendang. Kemudian bermula pula di pantai hinggalah terjebak laut dalam. Damai rasa hati bila dapat mancing… Alhamdulillah.

– Nazim Cik GP

 

Arwah ayah teman le yang ngajor. Idola teman tu. Seronok ngail ikan puyu umpan anak kronge… memory of another day.

– Amer Hamat

 

IKLAN

Saya mula terjebak dalam dunia hanyir sewaktu tadika dengan sepupu saya Capit Sharafi. Bermodalkan 30 sen (tali dan mata kail). Rod kami guna batang merding @ buluh. Alhamdulillah, sekarang pun masih setia dengan hobi yang hanyir nih. Ditambah pula dengan orang tua saya yang juga antara sebab utama saya terjebak dalam dunia hanyir.

– Farid Rosman

 

Kampung halaman pendorong kuat… maklum sajalah aku anak pulau. Jadi automatik memang gila mancing…. lagi pun tak payah bermodal besar nak mancing… memang sempoi ohhhh.

– Leeyast Nuryasrieaniq

 

Memancing… dari budak-budak lagi sampai la ni tak habis-habis memacak. Kekadang kolam kecik lupa nak pacak. Ops!

IKLAN

– Van Sewa Klpj

 

Hobi hanyir yang merapatkan aku, abang aku dengan bapak aku. Dulu sanggup gago ikan dalam lubang lumpur kalau ada air ditimba kalau tak boleh ditimba baru dipancing. Kalau balik kampung abah mesti kirim jaring ikan sepat. Bila abah seronok dapat pancing ikan aku pun jadi seronok…. buat masa ni abah pun dah 70 lebih tapi boleh lagi pergi mancing…. nanti cuti kita pergi mancing sama-sama ye abah….

– Norezwan Ahmad Tabot

 

Ikut pak cik mancing masa umur darjah 5… terus DNA mancing meresap kat dalam diri. Sampai sekarang masih tak jemu-jemu mancing.

– Ammar Drifter

IKLAN

 

Ibu dan ayah… ketika memancing di kolam arwah pak ngah n arwah mak ngah… sibuk memancing ikan talapia… tetiba saya menaikkan ikan haruan bagak… umpan cengkerik dan sulam cacing…. umur masa tu darjah 4.

– Khalid Hamzah

 

Siapa Yang Menyebabkan Korang Terjebak Ke Dunia Hanyir?!

 

Minat sejak dari dalam perut mak lagi… hehehe. Mancing, jala ikan, jerat burung memang takkan luput dari jiwa aku…!

– Shahidan Pakdan

 

Baru suka mancing saat remaja… diajak kawan mancing di sungai dari atas pohon.
– Jhon Jones

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI