SOALAN:

 

Saya sudah terbiasa mancing guna tali benang. Memang takde masalah pun sehinggalah bila saya memancing di kolam air tawar. Tak semena-mena saya kena sound oleh seorang pemancing hanya sebab guna tali benang. Ia membuatkan saya jadi terpinga-pinga… salah ke guna tali benang kat kolam admin?

 

JAWAPAN:

 

Secara jujur admin akui pernah berhadapan dengan perkara yang sama. Bezanya, saya hanya ditanya kenapa pakai tali braided, bukannya ditegur apatah lagi dimarahi. Lainlah kalau penggunaan tali braided menyalahi peraturan kolam. Sebenarnya, penggunaan tali tangsi ada kelebihan tersendiri berbanding penggunaan tali braided atau benang.

IKLAN

 

Soal Jawab Mancing – Kenapa Wajib Guna Tali Mono Mancing Di Kolam Patin?

 

Tidak dinafikan masih ada sesetengah pemancing berstatus otai masih beranggapan tali braided akan menghasilkan dengungan di dalam dan dapat dilihat dengan jelas oleh ikan di dalam air. Atas faktor-faktor itu ikan tidak mendekati umpan.

 

IKLAN

Jika benar anggapan begitu maka tiadalah pukat atau jaring dihasilkan oleh material selain tangsi sahaja. Sekaligus tidak akan memakan umpannya jika anda memancing berdekatan dengannya.

 

Soal Jawab Mancing – Kenapa Wajib Guna Tali Mono Mancing Di Kolam Patin?

 

IKLAN

Hakikat sebenarnya tali sulam dicipta dengan teknologi terkini untuk membelah air sekaligus tidak menghasilkan dengungan atau buih berbanding tali tangsi. Malah soal ini langsung tidak timbul jika memancing di kolam yang hampir tiada arus.

 

Walaubagaimana pun penggunaan tali tangsi terbukti lebih berkesan berbanding tali braided. Penggunaan tali tangsi membolehkan mata kail tertancap kemas pada mulut ikan. Begitu juga dengan peratusan strike. Sifat tali braided yang tiada memori menyebabkan mata kail mudah terlucut.

 

Soal Jawab Mancing – Kenapa Wajib Guna Tali Mono Mancing Di Kolam Patin?

 

Dan yang paling utama apabila bersilang tali dengan pemancing lain, tali tangsi lebih mudah dileraikan berbanding tali braided.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI