Ramai yang bertanya rahsia perambut drifting (berhanyut) yang saya amalkn di muara sungai Kong-Kong Pura. Baiklah sudah sampai masanya saya share dengan rakan-rakan… bukan sebab saya menyorok atau lokek nak berahsia.

 

Tapi lebih kepada membuat kajian dari teknik perambut pancingan berhanyut atau melobang yang diguna pakai di Pulau Aur serta rasa gusar takut teknik yang saya amalkan ini tak akan menjadi kepada pemancing lain.

 

Setup Terbaik Pancingan Bottom Drift

 

Perambut ini juga sesuai untuk pancingan botom di muara dan di perairan laut yang cetek… tapi kurang sesuai untuk pancingan laut dalam berarus laju yang lebih kepada penggunaan tanduk atau straw.

 

Teknik berhanyut ni juga banyak risikonya… batu ladong akan sentiasa berada di dasar. Tapi agak menyeronokkan kerana mata kita akan sentiasa tertumpu pada hujung joran… sehingga ladong kita tersangkut pun feel macam ikan merentap umpan kita.

 

Setup Terbaik Pancingan Bottom Drift

 

Banyak modal yang perlu dikeluarkan… mata kail, batu ladong, tali perambut fluorocarbon dan masa membuat perambut setelah putus tersangkut karang yang tinggi.

 

Tenaga kita pula dapat diselamatkan kerana tiada penggunaan sauh sebab kekadang bila kita labuh untuk pancingan bottom banyak tempat kena beralih dan rakan-rakan pun terasa bengang asyik-asyik dia je yang kena mengangkat sauh. Akan tetapi bila berhanyut kos minyak bot pula kena dilebihkan sikit sebab bot kena selalu beralih dari satu lokasi ke lokasi lain.

 

IKLAN

Setup Terbaik Pancingan Bottom Drift

 

Apa yg diperlukan ialah kesabaran yang tinggi bila drifting asyik tersangkut je… dan doa serta tawakal kepada hasil yang Allah SWT tentukan. Rezeki kita adalah rahsia Allah Yang Maha Mengetahui.

 

Apa yang diperlukan untuk pancingan berhanyut adalah:

 

PERALATAN

 

Joran

Carilah yang sesuai dan lembut (PE 0.6-1.5 atau PE 1-3)

 

IKLAN

Setup Terbaik Pancingan Bottom Drift

 

Reel

Apa pun jenama saiz 3000- 4000

 

Mainline (tali utama)

10- 20lb tali sulam

 

Shock Leader

Sangat perlu dalam 2 depa flourocarbon 20lb

 

IKLAN

Setup Terbaik Pancingan Bottom Drift

 

Perambut

 

Mata kail – apa pun jenama tak kisah tapi saya syorkan Maruto Chinu saiz no 6

 

Cili atau swivel jenis T. Kalau tak ada swivel T bolehlah buat stail letak manik diselangi dengan swivel atau cili.

 

Tali perambut – 20lb sedepa untuk perambut anak diikat dengan 2 mata kail untuk menyangkut seekor udang hidup (1 mata sangkut di ekor dan 1 mata sangkut kepala udang yang berkulit keras)

 

Setup Terbaik Pancingan Bottom Drift

 

Tali perambut untuk ladung – 30lb sejengkal lebih sikit je dari ukuran batu ladung ke T atau manik swivel.

 

(Oleh: Mafiz Ungkalz)

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI