Black snapper atau tembaring merupakan raja air paya payau dan juga air tawar. Bukan mudah untuk menundukkan permata hitam ini kecuali dengan peralatan pancing yang sepadan.

 

Casting Reel

 

Sama ada reelmenegak atau mendatar, kebanyakannya sesuai untuk memancing tembaring. Memancing tembaring tidak memerlukan reelberkelajuan tinggi sebaliknya reel berkelajuan rendah dan kayuhan bertenaga bagi mengimbangi kekuatan pemangsa.

 

Setting Peralatan Pancing Paling Asas Menangani Black Snapper

 

Tambahan pula persembahan umpan tidak perlu digayakan dengan laju. Berdasarkan pengalaman, reel nisbah gear 5:1 dan ke bawah seperti Daiwa Zillion crazy Cranker (gear ratio 4.9:1) merupakan reelterbaik untuk dipadankan.

 

Rod

 

Rod aksi sederhana, kuasa kelas medium berkuatan 10-20lb hingga 15-25lb dan panjang 5.5-6.5 kaki merupakan rod yang selesa dan sepadan untuk digunakan. Jangan pandang ringan dengan kekuatan tembaring walaupun bersaiz kecil. Tambah habitatnya adalah di kawasan reba banat yang mencabar.

IKLAN

 

Setting Peralatan Pancing Paling Asas Menangani Black Snapper

 

Gewang

 

Tidak dinafikan, gewang crank atau cranbait lure merupakan gewang plug yang paling serasi dengan tembaring di perairan kita. Walaupun ada kejadian mencatatkan gewang permukaan turut menerima sambaran namun peratusannya sangat rendah.

 

Pelbagai model gewang crank boleh digunakan namun sehingga kini gewang Ofmer X Deep kod warna Fire tiger menepati saiz mangsa yang menjadi diet utama tembaring.

 

IKLAN

Setting Peralatan Pancing Paling Asas Menangani Black Snapper

 

Tali Utama

 

Tiada masalah jika ingin menggunakan tali tangsi atau mono sebagai tali utama namun disarankan gunalah tali sulam berkuatan 30-40 lb.

 

Perambut / Leader

 

Tali perambut dari jenis fluorocarbon berkuatan 40-50lb sangat digalakkan penggunaannya sepadan dengan tali utama.

IKLAN

 

Leader yang keras dan tahan lasak amat penting bagi menangani kerakusan pemangsa serta geografi padang pancing.

 

Setting Peralatan Pancing Paling Asas Menangani Black Snapper

 

Mata kail

 

Amat disarankan pilihlah mata kail (treble hook) berkuatan 4X-6X. Harus diingat daya hentaman tembaring berupaya meluruskan atau merapatkan mata kail dengan mudah. Tidak perlu memilih mata kail yang mahal harganya. Mata kail VMC 4X sudah memadai.

 

Split Ring & Snap

 

Split ring dan snap berkuasa tinggi atau tugas berat perlu digunakan sekiranya anda tidak mahu berputih mata atau kehilangan gewang kesayangan. Carilah split ring dan snap yang mampu menahan tekanan sehingga 80-100 lb.

 

Setting Peralatan Pancing Paling Asas Menangani Black Snapper

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI