Apakah dia perikanan rekreasi?

Perikanan rekreasi bermaksud semua aktiviti menangkap ikan atau haiwan akuatik yang dilakukan bukan untuk tujuan komersil. (Commision of the European Communities (CEC))

 

Sejauh mana ‘jualan’ dalam perikanan rekreasi dibenarkan?

Tidak melibatkan jualan hasil tangkapan. (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Tidak diniat untuk tujuan komersil – contoh; menangkap dan menjual hasil tangkapan untuk menyara hidup, walaupun sebahagian. (European Anglers Alliance) atau jika

sebahagian tangkapan dijual, hasilnya tidak menyumbang kepada peningkatan pendapatan seseorang secara jelas. (National Marine Fisheries Service (NMFA), USA

 

Ahli perikanan rekreasi

 

Soal jawab perihal perikanan rekreasi!!

 

Semua aktiviti menangkap ikan? Adakah mereka yang bukan pemancing juga adalah ahli dalam perikanan rekreasi?

Ya… asal sahaja mereka menangkap ikan bukan untuk komersial, mereka adalah ahli dalam perikanan rekreasi. Mereka mungkin memukat, menjala, memasang bubu, menimba, menyuluh, mengutip siput/kerang-kerangan, dan sebagainya lagi.

Namun mereka tergolong dalam kumpulan `Nelayan Rekreasi’ yang majoritinya (hampir semua) adalah ‘Household Fishermen’.

 

Bagaimana pula dengan aktiviti menangkap ikan yang terlarang?

Perikanan rekreasi adalah tertakluk sepenuhnya di bawah undang-undang perikanan sesebuah negara.

Mereka yang menangkap ikan menggunakan kaedah yang dilarang atau diharamkan walaupun bukan untuk tujuan komersial adalah bukan ahli perikanan rekreasi. Mereka adalah ‘PENJENAYAH’.

 

Soal jawab perihal perikanan rekreasi!!

 

Apakah pula Pancing Rekreasi?

Menangkap ikan menggunakan tali dan mata kail (sama ada menggunakan joran atau hand-held line) yang bukan untuk tujuan komersil.

Tangkapan mungkin dilepaskan semula atau disimpan untuk kegunaan serta merta sendiri atau lingkungan sosial tetapi tidak dijual atau ditukar kepada barangan lain.

IKLAN

 

Didorong oleh faktor-faktor seperti cabaran, pencapaian, sukan, riadah, hiburan, aktiviti sosial melibatkan air, dan sebagainya.

Melibatkan pemancing, kedai perkakasan, pengilang perkakasan, pembekal umpan, pemilik bot sewa, pembuat bot, pembekal tali, operator marin, media pancing, agen pelancongan

dan perbagai bentuk perniagaan dan organisasi yang terlibat secara langsung atau tidak dengan pancing rekreasi.

 

Apakah perbezaan antara pancing rekreasi (recretional angling) dengan sukan memancing (sport fishing)?

 

Soal jawab perihal perikanan rekreasi!!

Sukan memancing adalah satu bentuk pancing rekreasi yang lebih mengutamakan cabaran untuk mendapat dan menangkap ikan berbanding keenakkan isi dan harga ikan di pasaran – mensasarkan game fish.

 

Secara mutlak menggunakan joran dan kekili – untuk cabaran maksimum. Lebih bersifat kesukanan, berorentasikan pertandingan dan melibatkan aspek teknikal yang kompleks.

 

Falsafah Perikanan Rekreasi

Beberapa takrifan perikanan rekreasi ditentukan berdasarkan kaedah dan perkakasan yang digunakan, sebahagian yang lain pula menumpukan kepada aspek tujuan. Apapun, perikanan rekreasi adalah tentang:

 

Menangkap ikan untuk bergembira

IKLAN

 

Menangkap ikan dengan tujuan berhibur, bersantai dan berseronok, melebihi keperluan untuk dijadikan makanan atau produk-produk lain.

 

Menangkap ikan untuk kepuasan hati dan bebas dari unsur ‘terpaksa’.

 

Perikanan Rekreasi vs. Perikanan Komersial

 

Soal jawab perihal perikanan rekreasi!!

 

Kewujudan, nilai dan kemampuan Industri Perikanan Komersil bergantung kepada ikan dan nilainya di pasaran sebaliknya Industri Perikanan Rekreasi bergantung kepada pemancing dan perbelanjaan mereka.

 

Industri Perikanan Rekreasi di Eropah

Jumlah perbelanjaan pemancing rekreasi diseluruh Eropah memcecah 25 billion setahun (2005).

 

8-10 billion disumbangkan oleh pemamcing laut (8-10 juta orang).

 

IKLAN

Secara perbandingan nilai dagangan perikanan komersil di 25 negara anggota EU adalah sekitar 26 billion (hanya 1 billion mengatasi perikanan rekreasi).

 

16% dari rakyat US (>34 juta orang) adalah pemancing.

 

28.4 juta adalah pemancing air tawar dan 9.1 juta adalah pemancing laut.

Puratanya setiap pemancing memperuntukkan 16 hari dan membelanjakan $1,046 setahun untuk memancing.

 

Umumnya, 2/3 perbelanjaan adalah untuk trip memancing dan selebihnya untuk perkakasan.

 

Pancing rekreasi menyediakan lebih 1 juta peluang pekerjaan sepenuh masa dan menyumbang sebanyak $116 billion kepada ekonomi US pada tahun 2004. (American Sportfishing Association, 2005)

 

Jumlah perbelanjaan pemancing rekreasi seluruh dunia dianggarkan $2.5 trillion (ASA, 2005)

 

Potensi Industri Perikanan Rekreasi di Malaysia

 

Soal jawab perihal perikanan rekreasi!!

 

Dianggarkan terdapat 2 juta pemancing rekreasi di Malaysia (PeMM, 2005) dan meningkat sekitar 2.2 juta pada 2010. Jika seorang berbelanja sekitar RM1,000 setahun, pendapatan yang mampu diraih adalah RM2.2 billion.

 

23% dari hasil keseluruhan perikanan komersil (RM9.5b), hampir menyamai sumbangan akuakultur (RM2.8b) dan mengatasi perikanan laut dalam (RM1.3b).

 

Berdasarkan anggaran pulangan, perikanan rekreasi adalah merupakan satu industri altenatif bagi mengembalikan potensi / nilai sumber-sumber perikanan yang telah mencecah MSY (Maximum Sustainable Yeild).

 

Namun AWAS! Pemancing rekreasi yang tidak terdidik mampu menjadi liabiliti kepada sumber perikanan sedia ada, apatah lagi bilangan mereka (2.2 juta) melebihi jumlah nelayan (129,622).

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI