IKLAN

 

Bagi pemancing sebarau di Malaysia, kita hanya terbiasa dengan dua spesies sebarau iaitu sebarau belang tunggal (Hampala macrolepidota) dan sebarau dua belang (Hampala bimaculata) yang terdapat di Borneo. Disebalik ramai yang menyangka hanya terdapat dua jenis sebarau sahaja, ternyata tanggapan itu tidak benar.

 

Ia mungkin tidak terdapat di negara kita tetapi di negara jiran seperti Thailand dan Laos, terdapat satu lagi spesies sebarau terkecil iaitu spotted hampala barb (Hampala dispar) yang kita namakan sebarau tompok mata.

 

 

Etimologi

 

Perkataan hampala yang merujuk kepada genus ikan ini diambil dari bahasa Jawa sementara perkataan dispar dari bahasa Latin yang membawa maksud ‘tidak seperti,

berbeza’, merujuk pada perbezaan pola warna dan morfologi yang memisahkannya dari H. macrolepidota, salah satu spesies dari genus ini.

 

 

Taburan

IKLAN

 

Sebarau tompok mata dianggap spesies endemik ke bahagian Lembah Sungai Mekong yang mengalir melalui Laos utara sebelum membentuk perbatasan dengan Thailand dan akhirnya memasuki Kemboja tepat di bawah air terjun Khone Pha Pheng. Dengan demikian taburan ini bertindan dengan congenernya yang luas, H. macrolepidota.

 

Jenis lokaliti adalah ‘Monam Mun di Udon, Thailand’, yang kelihatannya sesuai dengan bahagian bawah Sungai Mun, anak sungai yang bergabung dengan Mekong di Ubon Ratchathani, Thailand timur.

 

 

Habitat

 

IKLAN

Spotted hampala barb menyukai terutama sungai air jernih, teroksigenasi baik, dengan substrat pasir, kerikil, batu atau lumpur meskipun mudah beradaptasi dan dapat ditemukan di dataran tinggi dan dataran rendah, perairan statik atau mengalir.

 

Ciri pengenalan utamanya memiliki tompok midlateral bulat pada badan di bawah sirip dorsal pada spesies dewasa dan juvenil, sirip ekor kekelabuan polos tidak memiliki tanda berbentuk titisan air mata hitam di pipi dan barbel selalunya lebih pendek dari lebar mata.

 

 

Sebarau bertompok ini menjadikan udang, ketam, bersama dengan beberapa larva serangga dan beberapa ikan kecil sebagai sumber makanannya. Spesies terkecil dari keluarga sebarau ini mampu membesar panjang sekitar 30-35cm sahaja.

 

Ketika musim hujan, ia diketahui bermigrasi ke daerah hutan yang tergenang untuk mencari makan dan bertelur. Walaupun banyak menghuni sungai pegunungan berarus deras, sekarang ia dapat ditemui di banyak badan air yang diusahakan dari aktiviti manusia seperti pertanian dan pembendungan saluran sungai.

 

 

Taksonomi

 

Kingdom: Animalia

Phylum: Chordata

Class: Actinopterygii

Order: Cypriniformes

Family: Cyprinidae

Genus: Hampala

Species:H. dispar

Binomial name: Hampala dispar (Smith, 1934)

Status: IUCN red list