Survival hidup di dalam lautan amat sukar bagi ikan-ikan kecil terhadap pemangsa. Oleh yang demikian hidupan ini perlu sesuatu yang magik untuk kelangsungan hidup.

Antara magik yang perlu ada pada ikan-ikan kecil ini adalah dengan menyamar. Berikut disenaraikan ikan atau hidupan laut yang memiliki tahap penyamaran yang hebat!

baca juga kenali paus orca

 

10 – BLUESTRIPED FANGBLENNY

Ikan Bluestriped Fangblenny merupakan ikan kecil dengan kebolehan mengubah warna kepada warna ikan lain seperti oren, kuning, hitam atau biru lantas berasimilasi dengan

warna organisma atau ikan sasarannya. Helah penyamarannya cukup sempurna malah ia juga mampu menjadi pemangsa dengan menjadikan ikan yang diasimilasikan tadi sebagai mangsa.

Hidupan Laut Yang Menyamar Tahap Gaban

 

9 – MIMIC OCTOPUS

Kurita Mimic ini menggunakan strategi pertahanan tradisional bagi sotong. Ia bukan sahaja mampu mengubah warna badannya malah mampu membentuk semula badannya menyerupai spesies hidupan lain.

Antara spesies yang paling suka dijelmakan kurita ini ialah ular laut dan ikan singa (lion fish). Dengan kebolehan menyerupai spesies yang lebih mengancam, Mimic Octopus ini mampu menghindarkan pemangsa mendekatinya.

Hidupan Laut Yang Menyamar Tahap Gaban

 

8 – GHOST PIPEFISH

Ghost Pipefish ini dikatakan mempunyai pertalian dengan kuda laut dan bentuknya pula menyerupai rumput laut. Panjang, halus dan seakan bentuk paip, ikan ini selalu berlegar di dasar laut.

Ikan ini hanya menyedut organisma kecil sebagai dietnya. Reka bentuk badannya seakan rumput laut ini sudah cukup untuk proses penyamaran.

Ketika musim mengawan, Ghost Pipefish akan berenang ke kawasan terumbu karang dan akan mengubah warna badannya mengikut warna terumbu.

 

Hidupan Laut Yang Menyamar Tahap Gaban

 

IKLAN

7 – COCKATOO WASPFISH

Antara hidupan laut, Cockatoo Waspfish ini merupakan antara yang paling malas di lautan. Ketika hidupan lain selesa mencari celahan dan rekahan untuk bersembunyi.

Cockatoo Waspfish ini pula hanya sekadar berlegar mengikut arus. Namun begitu, ia jarang sekali dikesan oleh pemangsa yang berpotensi berikutan bentuk badannya yang seakan-akan dedaun mati yang hanyut di dasar laut.

Hidupan Laut Yang Menyamar Tahap Gaban

 

6 – LEAFY SEA DRAGON

Bagi pemangsa lautan, pergerakan mangsa menjadi klu utama ketika mencari mangsa. Bagi Leafy Sea Dragon ini, bahagian siripnya seakan lut cahaya dan sukar dikesan

pemangsa ketika ia bergerak. Ditambah pula dengan bentuk siripnya yang menyerupai rumpai laut menjadikannya helah penyamaran sempurna bagi mengaburi pemangsa yang kelaparan.

Hidupan Laut Yang Menyamar Tahap Gaban

baca juga haiwan laut paling menyengat

 

5 – SWORDTAIL CHARACIN

Bagi Swordtail Characin, tujuan penyamarannya pula agak unik. Helah penyamarannya bukan untuk mengelakkan pemangsa tetapi bertujuan untuk mendapatkan pasangan.

Bagi Swordtail Characin jantan, ia mempunyai tangkai yang memanjang keluar dari badannya dan ia mampu memberikan bentuk seakan makanan.

IKLAN

Jika terdapat Swordtail Characin betina yang memakannya, secara tidak langsung ia akan berada dalam posisi sesuai untuk mengawan.

Hidupan Laut Yang Menyamar Tahap Gaban

 

4 – PEARLFISH

Pearlfish mempunyai helah yang begitu unik untuk terus hidup. Ia melindungi dirinya dengan menjadikan timun laut sebagai perumahnya dengan memasuki bahagian anus

timun laut tersebut! Ada ketikanya, hanya bahagian kepalanya kelihatan keluar dan ada masanya ia masuk sepenuhnya ke dalam anus timun laut bagi melindungi dirinya daripada

pemangsa berhampiran. Pearlfish akan memakan organ dalaman timun laut ketika berada di dalamnya.

Timun laut berupaya tumbuh semula, jadi mungkin sebab itu ia tak kisah jika Pearlfish menumpang dan memakan organnya.

Hidupan Laut Yang Menyamar Tahap Gaban

 

3 – COLEMAN SHRIMP

Sekali pandang, udang Coleman ini seakan-akan ikan nemo (clownfish) iaitu spesies yang menyerlahkan warna oren dan putih di badannya yang selalu bersembunyi di dalam anemon laut.

Begitu pun, udang Coleman ini mempunyai tempat persembunyian yang lebih baik iaitu landak laut api (fire urchin).

Landak laut api mempunyai pola warna hampir sama dengan udang Coleman iaitu oren dan tetulang biru tua.

IKLAN

Pola warna ini menyebabkan udang Coleman hampir tidak kelihatan pada pandangan pemangsanya.

Hidupan Laut Yang Menyamar Tahap Gaban

 

2 – BLACK MARBLE JAWFISH

Ingatkah anda pada Mimic Octopus yang tersenarai di tangga kesembilan? Sekarang pada senarai kedua ini lebih menarik.

Spesies ikan Black Marble Jawfish ini pula tampil dengan kebolehan untuk menyerupai Mimic Octopus!

Jika Mimic Octopus sibuk mengubah bentuk menyerupai ikan, muslihat ikan ini ialah datang menghampiri dan berpura-pura menjadi salah satu daripada sesungut sotong itu.

Ini bukan sahaja membolehkan ia mendapat akses kepada makanan sotong itu, malah menggunakannya sebagai ‘raksasa bertangan lapan’ untuk menghadapi musuh.

Hidupan Laut Yang Menyamar Tahap Gaban

 

 

1 – TASSELED ANGLERFISH

Dengan gabungan kebolehan bersembunyi dan kesabaran yang tinggi, Tasseled Anglerfish boleh dikatakan raja penyamaran lautan malah menjadi pemangsa dalam masa yang sama.

‘Umpan’ kecil dari kepalanya yang tergantung betul-betul di hadapan mulutnya kelihatan seolah-olah mangsa yang mudah bagi ikan lain.

Dengan keadaan badannya yang hampir tidak dapat dikesan, ia hanya menunggu dengan sabar kehadiran ikan yang terpedaya dengan ‘umpan’ di hadapan mulutnya sebelum menerkam rakus ke dalam mulutnya.

Hidupan Laut Yang Menyamar Tahap Gaban

baca juga ikan comel akurium

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI