Orca, atau paus pembunuh, adalah spesies terbesar dari ikan lumba-lumba (dolphin) dan salah satu pemangsa yang paling kuat di dunia.

 

Mereka mudah dikenali memiliki warna hitam-putih tersendiri. Orca pintar dan sosial membuat pelbagai bunyi komunikatif, dan setiap pod mempunyai bunyi tersendiri yang ahli-ahlinya akan mengenali walaupun di jauh.

baca juga kenali ikan rainbow runner

 

Mereka menggunakan echolocation untuk berkomunikasi dan memburu, membuat bunyi yang bergerak di bawah air sehingga mereka menemui objek, kemudian melantun kembali, mendedahkan lokasi, saiz, dan bentuknya.

 

 

Walaupun mereka lebih menggemari dan kerap ditemui di perairan sejuk, persisir pantai, orcas boleh didapati dari kawasan kutub ke Khatulistiwa.

Mereka berada di bahagian atas rantaian makanan dan mempunyai diet yang sangat pelbagai.

 

Memakan ikan, penguin, dan mamalia laut seperti anjing laut, singa laut, dan juga paus dengan menggunakan gigi yang boleh tumbuh sepanjang empat inci.

Mereka juga makan hampir semua jenis ikan, sotong dan burung laut.

 

 

Orcas adalah pelindung anak-anak kecil mereka, dan juvenile betina lain sering membantu ibu dalam menjaga mereka.

Ibu melahirkan setiap tiga hingga sepuluh tahun, selepas bunting selama 17 bulan.

 

Mereka melahirkan satu anak pada satu-satu masa, yang akan mengasuh anaknya sehingga dua tahun.

Dalam kebanyakan kes, ikatan antara juvenil dan ibu akhirnya akan menjadi lemah, dan orca muda akan pergi sendiri, tetapi dalam beberapa insiden, juvenil boleh tinggal bersama dengan pod ia dilahirkan untuk tempoh hidupnya.

baca juga sotong katak paling comel

 

 

Orca sangat pintar, mamalia sosial yang telah lama menjadi sebahagian daripada hiburan taman marin, menunjukkan persembahan untuk penonton.

Walau bagaimanapun, ia menjadi semakin jelas bahawa orcas tidak berkembang dalam kurungan.

 

Mereka telah berkembang untuk berenang hingga 40 batu sehari, mencari makanan dan bersenam. Mereka menyelam 100 hingga 500 kaki, beberapa kali sehari, setiap hari.

Sama ada mereka dilahirkan di alam liar atau di kurungan, semua orca yang dilahirkan mempunyai pemanduan yang sama untuk berenang jauh dan menyelam jauh.

 

 

Di alam liar, orca hidup dalam kumpulan keluarga yang ketat yang berkongsi kebudayaan yang canggih, unik yang diturunkan melalui generasi berdasarkan penyelidikan yang telah dilakukan.

 

Dalam kurungan, orca disimpan dalam kumpulan sosial buatan. Orca kelahiran kurungan sering dipindahkan antara kemudahan, memecahkan hubungan sosial.

Tekanan gangguan sosial dikompaunkan oleh fakta bahawa orca dalam kurungan tidak mempunyai keupayaan untuk melepaskan konflik dengan orca lain, atau melibatkan diri dalam tingkah laku semulajadi di kolam renang.

 

 

Taksonomi & profil

 

Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mammalia
Order: Artiodactyla
Infraorder: Cetacea
Family: Delphinidae
Genus: Orcinus
Fitzinger, 1860
Species: O. orca
Binomial name: Orcinus orca (Linnaeus, 1758)

 

 

 

COMMON NAME: Orca (killer whale)

TYPE: Mamalia

DIEt: Carnivore

GROUP NAME: Pod

AVERAGE LIFE SPAN IN THE WILD: 50 to 80 years

SIZE: 23 to 32 feet

WEIGHT: Up to 6 tons

 

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

 

Tinggalkan Komen