Sebelum ini, nama Sungai Tiram pernah tercatat sebagai antara kawasan yang banyak tercatat sejarah hitamnya.

Daripada kisah penjajahan yang bermula di sini, ke kisah pencerobohan pendatang tanpa izin dan banyak lagi sedikit sebanyak mencalarkan nama baik kawasan ini di mata pelancong tempatan dan asing.

 

Namun, setelah berdekad-dekad mengalami perubahan dan atas usaha pelbagai agensi, nama Sungai Tiram kini kembali menyinar terutama di dalam bidang pelancongan negeri Johor.

 

Rakit Retro – Kampung Salam Rakit

Jom like & See First page portal memancing terbaru – www.facebook.com/umpanmania101

 

Inisiatif untuk menaikkan kembali industri pelancongan di Sungai Tiram ini wajar dipuji. Pelaksanaan eco-village dan menaikkan resort mesra alam sekitar di kawasan Sungai Tiram mula menampakkan hasil yang positif.

 

Tidak cukup dengan itu, kawasan pelancongan di atas rakit untuk kaki pancing juga telah mula dibuka tahun lalu untuk lebih mewarnai impak pelancongan yang ada di Sungai Tiram.

 

Kampung Salam Rakit kini menjadi antara daya penarik terbaru di Sungai Tiram. Mula dibuka kepada orang ramai pada 31 Ogos tahun lalu, ternyata rakit yang mampu memuatkan 100-180 orang ini mula menjadi bualan di kalangan kaki pancing yang gemarkan suasana memancing yang santai bersama seisi keluarga.

 

Rakit Retro – Kampung Salam Rakit

 

Ternyata usaha pengambilalihan rumah rakit yang sebelum ini dikenali dengan nama Rakit Long Atan daripada pemiliknya yang terdahulu memberikan impak tambahan apabila terdapat pelbagai pengubahsuaian dan dekorasi baru yang dapat menggamit pelancong dan kaki pancing untuk ke sini.

 

IKLAN

Pengambilalihan oleh kumpulan yang menggelari diri mereka KSR Fishing Club ini bukan sahaja mewarnai industri pelancongan di sini, malahan mampu memberikan nafas baru untuk konsep resort atas rakit yang kini semakin menjadi fenomena di seluruh Malaysia.

 

Rakit Retro – Kampung Salam Rakit

Jom like & See First page portal memancing terbaru – www.facebook.com/umpanmania101

 

SAMBUTAN MENGGALAKKAN

Biarpun masih baru, ternyata sambutan yang diterima semakin menggalakkan. Setiap hujung minggu memang rakit ini sering dijadikan ‘rumah singgah’ oleh kaki pancing sekitar Johor, Kuala Lumpur, Selangor, dan Singapura yang ingin membawa keluarga bercuti sambil memancing.

 

Kemudahan yang ada di sini memang serba lengkap. Terdapat surau, tandas, kedai makan, pondok untuk berehat, kawasan barbeku dan bagi yang berminat untuk menginap juga terdapat bilik untuk disewakan di sini.

 

Bercerita tentang aktiviti memancing, Kampung Salam Rakit boleh dikategorikan sebagai ‘rakit mesra pemancing’. Biarpun hasilnya tidaklah menentu, tetapi boleh dikatakan setiap masa ada sahaja pelbagai jenis ikan berjaya dinaikkan kaki pancing. Besar atau kecil itu bergantung kepada keadaan air dan tuah anda pada waktu itu.

 

IKLAN

Rakit Retro – Kampung Salam Rakit

 

Antara ikan yang boleh dijadikan buruan di sini termasuklah siakap, ungah tanda, pari, semilang, tebal pipi dan senangin. Tapi kalau kena masanya, anda juga boleh bermain apollo untuk memburu segerombolan cencaru yang sering berlegar di kawasan Sungai Tiram ini.

 

Bercerita tentang perancangan masa hadapan, Kampung Salam Rakit bercadang untuk menaiktarafkan lagi rakit sedia ada ini dari segi fasiliti dan dekorasi agar ianya sesuai untuk bersantai sambil memancing.

 

Sedikit masa lagi, 10 lagi bilik yang berkonsepkan ‘bertam house’ akan dibina yang mana ia bercirikan tradisional seperti rumah kampung lama yang bumbungnya atap nipah dan mempunyai beranda menggunakan daun bertam akan dibina di atas rakit ini untuk dijadikan antara daya penarik buat pengunjung.

 

Rakit Retro – Kampung Salam Rakit

Jom like & See First page portal memancing terbaru – www.facebook.com/umpanmania101

 

PAKEJ HARGA

IKLAN

Sewa Rakit untuk memancing sahaja: RM30

Tambahan Makan: RM50 (sarapan, makan tengah hari, minum petang, makan malam, minum malam)

Bilik untuk menginap: RM100/hari (2 katil single dan kipas)

: RM350/ hari (Famili Pack: 2 bilik, ruang tamu, tandas di dalam)

Tapau 1 rumah rakit: RM1500 untuk 24 jam.

 

Rakit Retro – Kampung Salam Rakit

 

Bagaimana ke sini

Jika anda melalui Lebuh raya Utara Selatan, ambil susur keluar ke Senai Utara dan kemudiannya mengikuti Lebuh raya Senai-Desaru. Dari Lebuh raya Senai- Desaru, keluar ke exit Ulu Tiram dan teruskan perjalanan sehingga anda menemui satu fly over.

 

Sebelum fly-over itu, ambil susur ke kiri dan di hadapan ada lampu isyarat dan ambil kanan. Selepas itu anda hanya perlu terus sahaja lebih kurang setengah jam sebelum menemui sebuah tokong cina di sebelah kanan. dari tokong itu terus sahaja lagi sehingga anda menjumpai papan tanda arah ke kiri Kampung Bukit Dagang dan Kampung Pasir Salam.

 

Ikut sahaja jalan tersebut sehingga habis jalan tar. Dari situ anda akan menjumpai papan tanda KSR dan ikut arah yang ditunjukkan sehingga anda sampai ke Surau Kampung Orang Asli Pasir Salam dan parkinglah kereta anda di situ.

 

Rakit Retro – Kampung Salam Rakit

Jom like & See First page portal memancing terbaru – www.facebook.com/umpanmania101

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI