Semua kaki pancing pasti ada rekod tangkapan peribadi. Ada yang bawah 10 kg, ada yang lebih 10 kg, ada yang bawah sekilogram. Menariknya selagi bergelar kaki pancing, akan terus mencari rekod-rekod tangkapan peribadi untuk di kenang sepanjang hayat walaupun kadang kala ikan yang kita sasarkan itu sukar untuk diperolehi.

Anda pula bagaimana? Jom kongsikan dengan kami rekod peribadi ikan paling besar atau yang paling susah untuk dipancing.

 

Shaiful Baliey

Ketutu 3kg… rasa mcn tarik batang kayu x melawan lansung.jual kat kedai ikan untung, masyuuuk.

 

Ammar Drifter

Ikan paling susah dapat yg sy penah dpt ikan bujuk 1.5kg.

 

Jom join port baru di www.facebook.com/umpania101

 

Zulkifli Zul

Handal la mcm mana skali,pengalaman bnyak mana.. kumpau tetap ada jgak dapat… huhuhu.

 

Ahmad Niza

Kenerak 11 kg lokasi Sg Jelai, Kuala lipis… perhh 20 minit main baru naik… syookkk wooo.

 

Yares Yunus

IKLAN

Paling susah… cast anak kemeqhaih. Paling besaq 4kg jee… tu pun ikan haruan + sangkut kampit baja.

 

Gahagi Bundle

Terpancing talapia… berat hampir 2 kilo… Tasik Shah Alam…. larikkkkkkkkkkkkkkkkk.

 

Saufi Othman

Biasanya saya jarang ingatkan yang dapat… Yang terlucut dari mata kail selalu membuatkan jiwa kacau… Hahaha.. sampai termimpi mimpi.

 

Yusree Leo

Penah sekali nak casting mama toman tpi tibe2 mama pacu xxl hentam gune gewang minnow pulk 2 huhu… bukan senang nk dpt pacu besar gune gewang. Antara catatan pribadi terbaek.

 

Fendi RS

Kuala Meruap, Lahad Datu. Tembaring 5.5kg. Rekod seumur hidup. Troling Halco.

 

 

Torkkey Fakhri

First time turun laut january taun lepas. First time jgk la rasa tenggiri pecut sambar ikan kembung casting dekat tuas Yan, Kedah. Hasil dlm 6 kg… hilang terus loya2 nak mabuk… xdak la rare species sngt cuma agak excited untuk seseorang yg berumur 20 baru turun laut… hahaha.

 

Hafiidz Ahmad Mustaffa

Zaman kecik2 dulu xpernah timbang. Tapi paling berat kelah 1kg.

 

Muhamad Alif

Smue rare2… kwn cume ikan sembilang jek 1kg paling BESAR! Huhuhu… malu nk ckp sbnrye… jeles ngn korang smue.

 

Marcellinus Marcell

Ikan merah 2.3kg.. Dpat masa 1st time turun ke laut.. Lpas tu lama dah x trun semenjak dah ada tempat bru ia itu d Bakun Hidroelektrik, Bintulu Sarawak..

 

Mohd Ridhwan Taib

Ikan pertama lombong puchong paling besar patin 7kg. start mncg awal pagi, dpt ikan pkl 1.30 tgh hr… bukan patin tu yg trk pancing tp saya sendiri tarik selepas tgh tali pancing kendur dan tegang…. Perlawanan yg mencabar… rupanya patin tu dah telan habs smp ke perut umpan dedak strawberi..

 

Ainuddin Kahar

Kategori laut… ikan duri 4.5kg. Pertama kali memancing semula slps 10 tahun gantung joran. Kategori air tawar… haruan 2.5kg (catch n release).. skrg nak carik lesen toman.

 

Geng Tegar

Pulau Bunting sepanjang pembabitan dalam dunia memancing geng tegar pulau bunting…. rekod terbesar adalah pari 9 kilo. Pari paham2 la kalau dia makan top speed laa.. nak jadikan cerita tali benang di engin sikit ….pari terus tarik … apa lagi kita bangkang la kalau biar habis tali pam sampai dia alah… mujur pakai 2 kail satu kail dah kangkang betul.

 

Jom join port baru di www.facebook.com/umpania101

 

Iskandar Yus

Recod laut penah naikan jenahak 5.6kg kat jeti pulau ketam. Lau sungai pulak penah naikan kaloi 10kg..kolam pulak xyah nak cakap la berkilo2 dah naik yg paling besar tongsan sisik halus 22kg. Patin paling besar pun bru 16 kg. Kenangan tahun lepas punya citer.

 

* Kenyataan ini diambil terus dari FB majalah umpan. Sila abaikan kesilapan tatabahasa di atas.