PE rating atau ukuran PE sebenarnya bukanlah sukatan untuk kekuatan, sebaliknya adalah sukatan diameter. Ukuran PE digunakan banyak terutama di pasaran Jepun, awalnya digunakan sebagai pengukuran untuk ketebalan tali sulam (braided), dan diadaptasi untuk pancing.

 

Braided apa pun dari jenama apa pun yang menyatakan PE1 akan memiliki diameter yang sama. Ini lebih untuk keseragaman sistem untuk mengukur berapa banyak braided yang dapat anda masukkan pada spool kekili.

 

IKLAN

Ketika semuanya diukur menggunakan sistem yang seragam, anda tidak perlu risau lagi tentang `jenama apakah PE1 ini akan sesuai dengan jumlah yang sama pada spool saya seperti jenama PE1 lainnya?’ PE1 adalah PE1, jika anda dapat menempatkan 200m dari jenama A PE1 di spool kekili anda, anda akan dapat menempatkan 200m dari jenama Z PE1 juga.

 

Adapun pound (lb), secara kebetulan pemancing menemukan bahawa 10lb bersamaan per sukatan PE. Ini adalah hanyalah kebetulan semata-mata namun dijadikan aturan umumnya 1 PE bersama 10lb (1PE = 10lb).

IKLAN

 

Penting untuk anda tahu, dalam beberapa tahun terakhir, dengan teknologi baru tali PE di luar sana, terutama dengan 8 sulam (8X), ratio ini (1PE = 10lb) tidak lagi tepat.

IKLAN

Sebagai contoh, tali sulam YGK ultra castman / jigman, PE1 = 18lbs, PE1.5 = 26lbs, PE2 = 33lbs dan lain-lain lagi. Bahkan sufix 832 memiliki sukatan yang serupa.

 

Kaitannya dengan joran bolehlah dimaksudkan bahawa joran yang tertulis PE 1-3 itu hanya sesuai menggunakan tali sulam PE 1 hingga PE 3.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI