SOALAN:

Saya pernah terdengar ada pemancing mendakwa menaikkan ikan layaran hanya dengan menggunakan ultra ringan.

Apa pandangan admin dan benarkah ia bukan sembang kosong semata-mata?

 

JAWAPAN:

Ada sesetengah pemancing begitu berbangga dengan kejayaan mendaratkan ikan layaran dengan menggunakan set pancing ringan.

IKLAN

Malah tanpa sedikit pun rasa bersalah menghebahkan perkara tersebut kepada netizen. Dalam pada masa yang sama dia turut teguh memperjuangkan amalan tangkap dan lepas.

 

Sememangnya tidak dinafikan ikan layaran boleh dinaikkan dengan menggunakan peralaran ultra ringan apatah lagi peralatan ringan. Tetapi, bagaimanakah caranya?

Tentu saja dengan bersusah payah dan mengambil masa yang panjang. Bagaimana pula dengan tahap survival ikan tersebut walaupun berjaya dilepaskan kembali dalam keadaan selamat.

Selamat pada tafsiran kita, kalau ikan tersebut mampu untuk berenang, maka ia akan selamat.

IKLAN

Sedangkan apa yang terjadi kepada ikan tersebut selepas 5 minit atau satu jam kemudian tiada siapa pun yang pasti dan ambil tahu.

 

Bagi seorang pengamal sukan memancing atau sport fishing, apatah pendukung amalan tangkap dan lepas, menaikkan ikan layaran dengan menggunakan peralatan ringan atau ultra ringan sebenarnya bukanlah sesuatu yang wajar untuk dibanggakan.

Sebaliknya ia hanya mendedahkan kejahilan diri. Sebenarnya banyak lagi keburukan di sebalik penggunaan set peralatan yang tidak tepat tanpa mengira apa saja spesies buruan.

IKLAN

Sebagai pemancing, kita tidak sewajarnya mementingkan kepuasan diri semata-mata tanpa memikirkan impak negatif terhadap ikan yang dipancing.

baca juga cara mendaratkan ikan dan mengendalikannya

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI