Dalam hal perikanan, terdapat beberapa amalan tangkapan ikan yang sangat negatif serta membawa kemusnahan kepada habitat ikan. Kemusnahan habitat ikan secara tidak langsung akan memberi kesan kepada komuniti pemancing atau pancingan sukan kerana ketiadaan stok ikan untuk dipancing.

 

BOM ATAU BAHAN LETUPAN

 

Dalam teknik ini, bom atau bahan letupan akan diletakkan di dalam air sebelum diletupkan. Ikan yang mati akibat letupan akan timbul di permukaan air lantas akan dikutip dengan senang. Hasil letupan bahan api ini akan memusnahkan persekitaran di dalam air dan meninggalkan kesan runtuhan struktur dalam air akibat letupan.

 

Jangan Amalkan Teknik Menangkap Ikan Begini

 

Fakta mengatakan bahawa penggunaan bahan letupan ini mengakibatkan kemusnahan karang-karang dan habitat ikan di Asia Tenggara sejak 20 tahun yang lalu.

 

PENGGUNAAN RACUN

 

IKLAN

Sianik atau sianida ialah garam hidrosianik asid dan sangat toksid. Dalam amalan ini, pengamal akan melepaskan kandungan sodium sianik atau sianida ke dalam air bagi memengsankan ikan tanpa membunuhnya. Penggunaan asid sianik ini bermula sekitar tahun 1960-an bagi keperluan dalam bekalan ikan-ikan karang.

 

Pada awal 1980-an, industri ini menjadi lebih besar bagi permintaan ikan karang hidup dalam pasaran restoran di Hong Kong, Singapura dan China.

 

Jangan Amalkan Teknik Menangkap Ikan Begini

 

Sekitar 20 000 tan ikan karang menjadi hidangan secara tahunan di Hong Kong. Bagi setiap ikan karang yang ditangkap, 1 meter persegi habitat karang ikan ini akan musnah.

 

PUKAT TUNDA

IKLAN

 

Suatu ketika dulu, amalan tangkapan pukat tunda ini tidak memberi kesan melampau. Ini kerana mereka akan cuba mengelak daripada batu karang atau kawasan berbatu di dasar laut bagi mengelakkan pukat mereka koyak.

 

Begitu pun, pengenalan kepada ‘rockhopper’ sekitar tahun 1980-an mengubah situasi ini. Pukat ini akan dipadankan dengan tayar besar sebagai pemberat sangat berkuasa dan mampu menyeret beban dasar sehingga 25 tan tanpa masalah.

 

Luahan tekong bot berkaitan hal ini di sekitar perairan Terengganu dan banyak lagi tempat di perairan kita dan masalah ini perlu diatasi secepat mungkin.

 

Jangan Amalkan Teknik Menangkap Ikan Begini

IKLAN

 

Dasar laut merupakan habitat dan rumah yang sangat penting bagi hampir kebanyakan ikan kecil dan juvenil. Seperti kemusnahan hutan, kemusnahan dasar laut ini mengakibatkan penurunan kadar sesuatu spesies untuk terus hidup.

 

ALAT TANGKAPAN TERBIAR AKIBATKAN TANGKAPAN HANTU (GHOST FISHING)

 

Bagi alat tangkapan ikan yang terbiar di dalam air seperti pukat dan jala, ia sebenarnya masih memberikan kesan kepada ikan dan hidupan akuatik. Contohnya seperti di laut, alat-alat tangkapan ikan ini yang berada di dasar mungkin mengakibatkan hidupan seperti ikan lumba-lumba, penyu dan hidupan lain tersangkut lalu mati.

 

Walaupun kesan alat terbiar ini kepada kemusnahan habitat akuatik masih belum dapat dikatakan dengan tepat, namun boleh dikatakan alat ini memberi kesan yang besar.

 

Jangan Amalkan Teknik Menangkap Ikan Begini

 

Satu bancian dilakukan di dasar Australia menunjukkan ¼ daripada sampah dan bahan asing di dasar laut merupakan alat tangkapan ikan terutamanya pukat dan jaring.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI