IKLAN

 

Perkongsian: Mohd Nadzri Ismail

 

Sedikit perkongsian untuk rakan-rakan yang pernah guna khidmat saya untuk trip menyandat sotong dan untuk rujukan kepada semua tekong yang ada khidmat bot sewa untuk candat sotong.

 

Sejak kebelakangan ini ramai anglers yang komplen pasal tekong bawa balik hasil candat dia semua. Kepada angler yang pernah guna khidmat saya sebaga tekong candat sotong perairan Mersing.

 

Ini Sebabnya Kenapa Tekong Bawa Balik Hasil Candat Sotong

 

Inilah antara hasil dari 4 jam masa yang saya minta kat korang sotong yang saya mancing sendiri untuk saya bawa balik. Semua ni untuk kemudahan korang yang keras kepala dari awal tekong dah bagitau setting untuk set candat tapi korang buat tak tau je apa yang saya sarankan.

 

`Abang guna semua ke!?’ Saya senyum je bila angler tanya begitu. Jawapanya, sebab inilah saya bawa banyak rod untuk angler yang nak candat tapi tak ikut set up yg betul. So saya bagi pakai rod yang saya bawa sememangnya khas untuk menyandat. Baru korang tau perbezaan antara set up bottom korang guna untuk nyandat dengan set up sotong yang betul.

IKLAN

 

Ini Sebabnya Kenapa Tekong Bawa Balik Hasil Candat Sotong

 

Organizer dah bagitau tekong suruh siapkan set up candat begini begitu dan jenis candat yang killer nak mampus jenis apa nak guna. Tapi buat jugak. Yes, saya paham ni semua melibatkan kos yang tinggi. Sebab tu la saya minta izin dengan korang untuk saya bawa balik hasil candat yang saya pancing sendiri.

 

Saya beli candat dan rod saya bawa dalam bot untuk kegunaan angler yang tak ikut set up yang saya beritahu. INILAH DIA 4 JAM YANG SAYA MINTA KAT KORANG TU TUJUANNYA UNTUK APA… UNTUK ANGLERS BUKAN UTK DIRI SENDIRI.

 

Ini Sebabnya Kenapa Tekong Bawa Balik Hasil Candat Sotong

IKLAN

 

Syukur Alhamdulillah buat masa ni belum ada lagi customer tak berpuas hati dengan `masa 4 jam tu’ sebab saya menyandat dari petang hingga tengah malam. Kadang-kadang letih punya pasal sampai tertidur dibuatnya untuk saya usaha dapatkan tambahan hasil bagi korang bawa balik.

 

Saya buat 1 contoh… tekong makan gaji RM 200 1 trip. Oleh kerana nak bantu anglers candat dia putus 3 biji x rm35 = RM105. Baki gaji RM95. Matilanak tekong nak tanggung kerugian tu semua. Bila tekong tak mancing korang komplen tekong malas. Bila tekong rajin nyandat korang bising tekong bawa balik lagi banyak dari angler.

 

Ini Sebabnya Kenapa Tekong Bawa Balik Hasil Candat Sotong

 

Merah mata anglers tengok hasil tekong tu.. apa sebab? Sebab korang tak nak ikut apa yang tekong ajarkan. Ia tanggungjawab saya bawa korang nyandat dan tunjukkan teknik yang betul (tekong siap buat tutorial dalam bot sekali dengan strike) tapi tetap korang tak nak ikut. Sotong ada tapi korang tak dapat ambik. Asyik tekong je strike. Hasil nak banyak tapi MALAS!!!

 

Saya dalam bot memang kuat bebel kat customer suruh nyandat supaya korang balik nanti tak la kecewa dengan hasil setelah dibagi sama rata dengan ahli group. Saya bantu sekadar mana yang saya mampu sahaja.

 

Ini Sebabnya Kenapa Tekong Bawa Balik Hasil Candat Sotong

 

Kesimpulannya, antara tekong dan penyewa mesti ada 1 perbincangan dan persetujuan agar tidak ada konflik selepas trip. Kalau perbincangan yang dibuat tidak dapat persetujuan dari penyewa tekong terpaksa akur.

 

So tekong boleh gantung joran dan beri servis yang terbaik kepada penyewa tanpa memancing pada trip tu. Biar penyewa usahakan sendiri. Berikan tunjuk ajar yang betul untuk nyandat.  Lepas dah tanggungjawab tekong masa tu.

 

Ini Sebabnya Kenapa Tekong Bawa Balik Hasil Candat Sotong