Sebagaimana yang kita sedia maklum, kebanyakan ikan memiliki rasa yang enak dan menyihatkan.

Kaya dengan gizi dan nutrisi yang penting untuk tubuh dan bagus untuk kecergasan minda. Namun begitu ada juga beberapa jenis ikan yang sebaiknya dielakkan dari memakannya.

 

Menurut satu kajian, terdapat sekurang-kurangnya 6 jenis ikan yang mengandungi zat yang kurang bagus untuk badan. Berikut merupakan ikan yang diperlu dielakkan dari memakannya.

baca juga bahaya makan ikan belitong

 

Ikan Keli Afrika

Ikan keli Afrika dapat membesar dengan cepat dan dengan saiz yang besar juga. Untuk mempercepatkan tumbesaran, ada penternak yang mementingkan keuntungan dengan memberi makan ikan ternakan ini dengan hormone tertentu.

Ia menjadikan ikan-ikan tersebut membesar dengan tidak wajar. Walau bagaimana pun ikan-ikan keli Afrika yang hidup di alam semulajadi tetap memiliki kandungan gizi yang baik untuk badan.

6 Jenis Ikan Yang Sebaiknya Jangan Dimakan!!

 

Ikan Makerel

Makerel adalah sebutan bagi sekelompok ikan laut luas yang terdiri dari beberapa ahli dari famili Scombridae. Dalam satu kajian didapati ikan ini cenderung mengandungi logam merkuri.

Makerel di Lautan Atlantik dianggap paling banyak mengandungi merkuri. Jadi, ada baiknya anda tidak memakan ikan jenis ini terlalu banyak.

IKLAN

6 Jenis Ikan Yang Sebaiknya Jangan Dimakan!!

 

Ikan Tuna

Sebagaimana Makerel, ikan yang memiliki gaya hidup secara berkumpulan ini juga mempunya kandungan merkuri.

Terutamanya tuna sirip hitam dan sirip biru. Ikan ini jenis ini juga tidak boleh dimakan secara berlebihan.

6 Jenis Ikan Yang Sebaiknya Jangan Dimakan!!

 

Ikan Tilapia

Di sebalik kelazatan ikan tilapia, rupa-rupanya ia mengandungi konsentrasi lemak yang berbahaya. Menurut kajian terperinci, kandungan lemak berbahaya yang dikandungi ikan tilapia setinggi kandungan lemak pada dagig babi.

Terlalu banyak pengambilan ikan ini akan menambah kadar kolesterol dan membuatkan tubuh menjadi sensitif terhadap alergi.

IKLAN

6 Jenis Ikan Yang Sebaiknya Jangan Dimakan!!

 

Ikan Oilfish

Oilfish atau ikan minyak mengandung zat gempylotoxin, sejenis zat yang terkandung dalam lilin. Zat ini sangat sukar untuk dimetabolisme oleh tubuh.

Meskipun racunnya tak begitu membinasakan tubuh, tetapi pengambilan dalam jumlah yang banyak boleh menyebabkan gangguan pencernaan.

Untuk mengurangi kadar gempylotoxin, ikan ini sebaiknya digoreng hingga kering atau dipanggang dalam waktu lama.

6 Jenis Ikan Yang Sebaiknya Jangan Dimakan!!

 

Ikan Belut

IKLAN

Belut termasuk dalam kategori jenis ikan yang mengandungi banyak lemak. Belut tersenarai dalam catatan ikan berbahaya karena kebanyakan belut sekarang hidup dengan menyerap sisa industri pertanian.

Spesies belut di Amerika telah dinyatakan mempunyai racun yang tinggi. Sementara, belut Eropah dianggap berbahaya kerana dicemari merkuri dalam jumlah yang besar.

6 Jenis Ikan Yang Sebaiknya Jangan Dimakan!!

 

Secara umumnya ikan-ikan yang disenaraikan di atas tidak disarankan untuk pengambilannya kerana rata-rata habitat mereka telah dicemari pencemaran manusia.

Namun ikan-ikan di atas lebih menjurus kepada ikan yang berasal dari perairan Eropah dan Amerika.

 

Sementara untuk jenis ikan yang sama dan hidup di perairan negara, ikan-ikan tersebut disahkan selamat untuk diambil sebagai makanan.

baca juga bahaya timah kepada pemancing

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI