Ada sesetengah kaki pancing rasa beban memikul kamera DSLR, mungkin kerana merasakan peralatan memancing sudah cukup banyak. Iyalah, bawa kamera DSLR sudah semestinya memerlukan satu beg khas kamera. Jika trip menaiki bot lagi satu hal untuk menjaganya. Bagi penulis sendiri memang pening kepala memikirkannya.

 

Bimbang macam mana kalau-kalau berlaku set kamera terjatuh ke dalam air? Akan tetapi perasaan ingin mengambil gambar yang terbaik memang tetap membara. Dengan kecanggihan teknologi telefon ketika ini, ramai yang mula menggunakan kamera telefon untuk terus berkarya dan memuat naik terus ke Instagram.

 

Guna Handphone Saja Dapat Gambar Mancing Mantap

 

Menggunakan kamera DSLR dan telefon pastinya banyak beza. Tahap kepuasan pula bukanlah diukur melalui peralatan akan tetapi hasil yang dirakam semestinya menjadikan gambar tersebut lebih berharga.

 

Untuk tip kali ini, bagaimana menghasilkan gambar yang hampir sama dengan penggunaan DSLR tetapi menggunakan kamera telefon.

 

Sememangnya ia ada perbezaan kerana kamera telefon lebih auto daripada manual seperti setting shutterspeed dan aperture.

 

Guna Handphone Saja Dapat Gambar Mancing Mantap

 

Guna elemen fokus

IKLAN

 

Ketika anda ingin mengambil gambar, klik pada ikon kamera. Kemudian akan tertera kotak [ ] seperti ini. Anda hendaklah fokus dengan tepat gambar yang ingin diambil. Elakkan penggunaan zoom melebihi empat kali kerana gambar boleh jadi blur walaupun beresolusi tinggi.

 

Sebelum tekan butang kamera di tengah, pastikan anda semak dahulu sudut pencahayaan gambar tersebut. Anda juga boleh selaraskan setting mengikut kesesuaian mode dengan menggunakan butang setting. Terdapat pelbagai pilihan shooting mode contohnya seperti single shot, panorama, smile shot dan sebagainya.

 

Guna Handphone Saja Dapat Gambar Mancing Mantap

 

Penggunaan Effect

 

Ada juga kamera telefon disertakan sekali setting effect. Ia bertujuan untuk menukarkan warna gambar menjadi warna sephia, black and white atau negative secara terus tanpa perlu membuat editing menggunakan sebarang software di komputer.

IKLAN

 

Guna Handphone Saja Dapat Gambar Mancing Mantap

 

Penggunaan Scene Mode

 

Sekiranya anda lebih mahukan teknik lebih pantas, penggunaan scene mode akan menolong anda mengambil gambar mengikut kesesuaian suasana sama seperti menggunakan auto scene mode pada kamera DSLR. Antara scene mode yang sedia ada ialah landscape, sport, party / indoor, beach, sunset, autumn color, candlelight, firework, backlight, night dan sebagainya.

 

Sekiranya pergerakan ikan terlalu pantas dan anda ingin merakam gambar ikan tersebut setelah berjaya ditangkap, anda boleh menggunakan scene mode sport kerana ia akan ‘matikan’ pergerakan ikan tersebut dan gambar jadi tidak blur.

 

IKLAN

Guna Handphone Saja Dapat Gambar Mancing Mantap

 

Elak guna kamera depan

 

Setiap kamera mempunyai ‘kamera kedua’ di bahagian hadapan permukaan telefon. Kebiasaannya, kamera tersebut digunakan untuk tujuan selfie. Untuk mengambil gambar ketika memancing, elakkan menggunakannya kerana ia akan menyebabkan gambar jadi blur kerana kamera ini mempunyai resolusi rendah dan kualiti gambar yang dihasilkan lebih rendah.

 

Jangan Zoom sebelum mengambil gambar Ini adalah kerana gambar akan menjadi lebih noise dan blur. Anda boleh pergi menghampiri objek atau anda tangkap dahulu gambar tersebut, kemudian zoom dan crop seperti yang anda mahukan.

 

Guna Handphone Saja Dapat Gambar Mancing Mantap

 

Gunakan ia seperti kamera DSLR

 

Anda boleh jadi lebih kreatif mengambil gambar menggunakan pelbagai teknik seperti kamera DSLR. Teknik depth of field, composition, rule of third, bokeh, sillhouette dan sebagainya dan cuba bandingkan gambar menggunakan kamera DSLR dan kamera telefon, pasti berbeza.

 

Guna Handphone Saja Dapat Gambar Mancing Mantap

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI