Shahidan Ismail dan lebih mesra dengan gelaran Abang Dan sememangnya tersohor di seluruh semenanjung Malaysia ini.

Tekong tersohor ini menamatkan trip 2019 dengan gemilang apabila berjaya membantu para pemancing yang melanggan perkhidmatannya mendaratkan lebih dari 100 ekor toman.

 

Apa kata kita imbas kembali temubual dengan tekong tersohor ini, lihat toman-toman yang didaratkan oleh pelanggannya dan segera tempah trip dengan beliau sebelum tempahan penuh!

 

UMPAN: Apa istimewanya Sungai Kedah dan toman sungai ini?

SHAHIDAN: Sungai Kedah ini dipengaruhi arus pasang surut sekali sehari… tapi di sini 100% fresh water walaupun bersempadan dengan muara laut. Induk toman di sini di katakan sangat kuat dari toman-toman yang biasa kita jumpa di tasik atau lombong.

Di Sungai Kedah, toman di sini sangat kuat kerana sejak dari kecil sampailah besar, ia biasa melawan arus sungai yang surut laju. Jadi tak hairanlah jika setiap musim di sini, selalu didengari ada rod yang high end patah. Kejadian reel yang loose drag pun biasa saja.

Ini kerana induk toman di sini bersaiz agak baik hingga mencecah saiz 10 atau 11kg. Namun kebanyakan yang naik antara saiz 3 hingga 9kg adalah yang paling kerap.

 

IKLAN

Khidmat Tekong – Abang Dan Dah Open Booking Toman Sungai Kedah

 

UMPAN: Sejak bila anda menjadi guide dan membawa pemancing?

SHAHIDAN: Bermula tahun 1992, saya dah mula memancing menggunakan sampan kayu. Sekarang ni saya dah upgrade sampan fiber 13 hingga 13.6 kaki yang saya gunakan untuk memburu sang toman yang rakus ini.

Tahun sudah 2018 saya bawa trip casting Sungai Kedah. Pada tahun itu saja hampir 180 ekor mama toman Sungai Kedah yang berjaya ditewaskan.

 

Khidmat Tekong – Abang Dan Dah Open Booking Toman Sungai Kedah

IKLAN

 

UMPAN: Anda mengamalkan konsep tangkap dan lepas atau bagaimana?

SHAHIDAN: Semua induk di sini, saya amalkan tangkap dan lepas. Ia supaya generasi masa akan datang akan dapat merasai kemeriahan yang sama. Rata-rata caster dari Thailand, Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak serta Singapore, boleh dikatakan setiap tahun mereka akan menempah bot saya.

 

Khidmat Tekong – Abang Dan Dah Open Booking Toman Sungai Kedah

 

UMPAN: Apa pakej yang anda sediakan?

IKLAN

SHAHIDAN: Biasanya setiap trip saya selalu bagi tip-tip untuk setup mama Sungai Kedah supaya bila datang, kita dah tahu apa yang kita hajatkan.

Yang pertama sekali, saya akan bawa caster yang datang untuk mencari strike… itu matlamat utama saya!

Kos sewa bot yang dikenakan tak seberapa… hanya RM170.00 untuk sehari. Siap bekalan ais khas 1 atau 2 caster. Lokasi casting sekitar Alor Mengkudu, Alor Star.

 

Khidmat Tekong – Abang Dan Dah Open Booking Toman Sungai Kedah

 

UMPAN: Boleh berikan sedikit tip untuk menduga toman Sungai Kedah ni?

SHAHIDAN: Untuk menduga induk kat Sungai Keda… biasanya kita selalu gunakan gewang jenis crank atau deep. Top water biasanya kita guna untuk mencari toman bujang.
Contoh gewang seperti buzzbait dan jumpfrog. Saiz gewang dari 7-13 cm asalkan deep atau crank.

 

Khidmat Tekong – Abang Dan Dah Open Booking Toman Sungai Kedah

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI