Sejarah ini bermula di Spirit Lake, Iowa, pada bulan Jun 1937, apabila Berkley Bedell yang berusia 16 tahun mengambil $ 50.00 dari pendapatan bulanannya untuk memulakan perniagaan menjual umpan buatan kepada kedai-kedai memancing dan pemancing yang bercuti.

 

Di bilik tidur di tingkat atas, dengan bebulu yang dipotong dari anjing keluarga, Stubby, dan bulu dari ayam belakang rumah, Berkley muda membuat umpan tiruan (fles) untuk memikat bluegill dan bass tempatan dari bawah permukaan air. Maka Berkley Fly Co. pun ditemui.

 

Pencipta Produk Ikonik Bersejarah Amerika

 

Pada waktu Berk berkursus dari sekolah menengah pada tahun 1939, beliau telah menggaji beberapa gadis kawasan yang membuat umpan tiruan dan ikatan di rumah mereka. Perniagaan tidak lagi mengatasi ruang bawah tanah dan ruang tamu orang tua di Berk. Dia meluaskan ke tingkat dua kedai runcit tempatan, menggunakan tab yang dipenuhi dengan ais dan kipas untuk penghawa dingin.

 

Selepas tamat universiti negeri dan berkhidmat di Army Air Corp, Berk kembali ke Spirit Lake pada tahun 1945 untuk memulakan perniagaan Berkley & Company. Fokus perniagaan adalah pada perambut kabelnya.

 

Pencipta Produk Ikonik Bersejarah Amerika

IKLAN

 

Suatu petang, sambil membaca Popular Science, Berk belajar mengenai sebuah syarikat Connecticut yang menghasilkan kabel dilindungi kabel nylon untuk pelantar kapal layar. Selepas melawat kilang mereka, dia mula menghasilkan perambut bersalut nilon untuk kegunaan memancing.

 

Tidak lama selepas itu ia pun diperkenalkan dan pengeluaran bermula di Spirit Lake. Tidak lama selepas iti, logo Berkley yang tersendiri direka bentuk dengan slogan ‘nylon leader with a heart of stainless steel.’

 

Pencipta Produk Ikonik Bersejarah Amerika

 

IKLAN

Berk seterusnya menjadi berminat untuk menghasilkan perambut (leader) memancing nylon monofilament. Pada masa itu, semua nylon datang dari DuPont. Setelah menerima lesen dari DuPont, Berk kembali ke Spirit Lake untuk memulakan kerja membangunkan peralatan untuk menghasilkan nylon.

 

Peralatan awal terdiri daripada wringers mesin basuh yang direkabentuk, roda basikal, dan bahan rumah yang lain. Tidak lama kemudian Berkley memasarkan mono persendirian dengan nama Monofilament Dew Flex. Eksperimen yang berterusan akan menghasilkan inovasi kejayaan syarikat – Trilene.

 

Pencipta Produk Ikonik Bersejarah Amerika

 

Pada tahun 1959, Berkley memperkenalkan Trilene pada masa yang sama DuPont memperkenalkan Stren. Untuk membantu memperkenalkan barisan baru, Berk menghantar ribuan sampul surat sampel dan meminta pemilik kedai untuk mendapatkan pemancing terbaik mereka mencubanya di mesin kekili. Pemancing ternyata menyukainya dan ia memulakan pelancaran Berkley Trilene yang berjaya.

IKLAN

 

Pada tahun 1960-an Berkley memasuki perniagaan joran, yang membawa kepada pengembangan antarabangsa pada tahun 1970-an. Umpan plastik lembut membuat penampilan pada tahun 1980-an. Tahun 1990 hingga hari ini telah melihat peningkatan teknologi yang ketara dalam semua produk Berkley.

 

Pencipta Produk Ikonik Bersejarah Amerika

 

Sejak awal, Berkley telah memberikan sumber yang penting untuk penyelidikan dan pembangunan – strategi berterusan yang menghasilkan inovasi produk yang tidak terhingga, termasuk Berkley Trilene, Lightning Rod, PowerBait, FireLine, dan lebih baru-baru ini Gulp !? Dan Gulp! Alive.

 

Sejak lebih 80 tahun, Berkley yang cuba menggabungkan kepakaran sains dan teknologi telah memberikan persembahan yang terbaik kepada pemancing yang mahukan tangkapan pukal menerusi penggunaan produk Berkley secara berterusan.

 

Pencipta Produk Ikonik Bersejarah Amerika

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI