Oleh: Wannazir Wanosman

Team BTR kali ini mensasarkan padang pancing di sekitar pelantar minyak Ang-C, Terengganu. Menurut tekong terdapat lebih 60 pelantar di sekitar kawasan tersebut.

Dengan peruntukan masa selama 4 hari 3 malam hanya beberapa pelantar dan sekitarnya sahaja yang dapat digempur.

 

Perjalanan dari jeti bermula pukul 10 pagi. Ketika melalui unjam laut, awak-awak menurunkan peralatan ngolok aya.

Berbakul-bakul ikan aya atau tongkol saiz sehingga 1 kg setiap ekor diperoleh. Lebih dari cukup untuk dibuat umpan nanti.

 

Perjalanan mengambil masa 12 jam untuk sampai ke destinasi pancing. Apa lagi, sebelum bertarung inilah masa untuk tidur mengumpul tenaga.

Saya tersedar dari lena apabila terdengar bunyi bising berdesing lantas bergegas keluar dari dek bot. Rupa-rupanya bot telah pun parking berhampiran pelantar minyak Ang-C. Jam tangan menunjukkan angka 10.15 malam.

 

Selepas pekena roti dengan kopi panas sesi pertama kami bermula. Kaki bottom tercatuk di depan bangla masing-masing manakala jigger mula mengocak joran.

Jig Eupro Zebra pendar cahaya 80 gram yang diunjun Rizal direntap ganas. Pertarungan yang memercikkan peluh menghasilkan cupak dalam anggaran berat lebih 4 kg.

Mangsa hasil umpan besi pertama nyata telah membakar semangat kami semua.

 

TUAH BANGLA BARU

 

Hirisan tongkol segar selebar tiga jari yang dihulur oleh Omar ke dasar terus bersambut. Tersenyum Omar sambil menunggu tali sulam Ichiban 80lb digulung kekili elektrik Command X4 NP.

Mesin baru katakan, tentunya teruja untuk melihat apakah gerangan ikan yang bakal muncul di permukaan. Wah… seronok betul dia, ikan merah yang merasmikan bangla barunya.

 

Arus pada malam pertama nampaknya tidak memihak kepada kami. Tali yang tegak umpama tiang bendera memberi isyarat tiada arus dan penghuni dasar sudah pasti tidak bergerak aktif.

Lantas Roy mencapai set jigging elektrik kecilnya dan menurunkan jig Madai 60 gram.

IKLAN

Dengan setting karauan laju, joran dihenjut-henjut dan beberapa saat kemudian joran menunduk tanda ada pemangsa yang membaham jig. Seekor cupak rempit berjaya didaratkan ke lantai bot.

 

Malam itu Roy hanya menumpukan kepada jigging menggunakan bangla dengan hasil 15 ekor cupak berjaya dipindahkan dari perairan Ang-C ke tong Coleman.

Roy memberhentikan acara jiggingnya setelah dia merasakan kekilinya sudah panas.

“Tangkap pinggang woo..” ujar Roy sambil menggosok-gosok pinggangnya. Tahu tak apa!

 

LOPAK SANG MERAH

 

Pagi hari pertama Tekong Pok Lan memecut laju ke spot ikan merah. Sebaik sampai hon dibunyikan sebagai isyarat pemancing sudah boleh melabuhkan umpan.

Pantang jatuh sahaja hirisan kepingan sotong atau hirisan tongkol pasti ada merah yang melahap umpan.

 

Apabila batu ladung mencecah dasar, jari telunjuk mesti terus standby di sisi butang manual (batang sentap) kekili elektrik.

Sentap balas mesti dilakukan secepat mungkin. Kalau lambat sedikit alamatnya melepaslah.

 

IKLAN

Suasana riuh-rendah di sebelah kiri dan kanan bot dengan suara pemancing yang bersorak keseronokan melayan strike. Air di sini tidak lah begitu dalam.

Paparan skrin kekili menunjukkan angka 50-60 meter sahaja namun habuan yang naik boleh tahan saiznya.

 

Arus pula sederhana laju dengan saiz ladung 720 di hujung perambut menyaksikan tali utama kami dalam keadaan ‘condong lemang’.

Sudah dikira cantiklah tu. Kalau arus laju sangat jawabnya ladung besar penumbuk kena beraksi.

 

PERAMBUT DUA MATA

 

Tanduk stainless steel panjang setengah depa yang saya bawa hanya tersimpan dalam beg joran. Penggunaan perambut apollo dua mata berkekuatan 60lb-80lb nampaknya cukup menjadi.

Bukan merah sahaja yang terjerat. Kerapu, tambak, ibu kerisi, kerapu bara, tetanda, kaci dan jemuduk berjaya didaratkan. Bekerja keras nampaknya kekili Command X5 HS saya melayan asakkan penghuni dasaran Ang-C.

 

Apa yang menarik adalah kemunculan spesies ikan target yang menjadi sasaran saya secara peribadi iaitu ibu kerisi.

Spesimen ini mendiami lautan dalam antara 50-200 meter dan ia tergolong dalam keluarga Lutjanidae bersama siakap merah, jenahak, delah dan ikan merah. Ikan ini lebih aktif memagut umpan disiang hari berbanding malam.

 

IKLAN

Ibu kerisi tiada kaitan dengan ikan kerisi biasa yang boleh dipancing di laut pesisir pantai kerana kerisi kecil tersebut termasuk di dalam keluarga Nemiptiredae.

Di Pantai Timur Semenanjung, ibu kerisi lebih ‘glamour’ berbanding ikan merah mahu pun jenahak.

 

Ikan bertaraf AA+ ini dengan isi yang halus lembut serta kesukaran mendapatkannya dalam jumlah yang banyak menyebabkan harganya amat tinggi di pasaran.

Ikan ini biasanya akan disimpan oleh nelayan laut dalam untuk ditolak kepada peraih yang menjualkannya ke pasaran Singapura.

 

Jika ditakdirkan panjang umur, ibu kerisi boleh mencapai skala berat melebihi 20kg. Pada kunjungan ini saiz 2-3 kg yang berjaya didaratkan sudah dikira cukup bagus.

Ia menggemari dasar keras serta kawasan karang dan berbatu. Di sebelah Pantai Timur lopak-lopak serta karang di sekitar kawasan cari gali minyak menjadi kediaman spesies ini.

 

Menurut Pok Lan, 3-4 bulan akan datang barulah dia akan kembali semula ke spot yang telah dikunjungi. Eloklah tu. Barulah ikan tidak culas memagut umpan.

Mana yang rabut serta mengalami kecederaan di bibir sempat sembuh dan lupa ‘kisah seram’ yang dilalui.

Lagipun kalau tidak beribu, pastinya beratus-ratus lagi lopak keramat yang disimpan oleh Pok Lan dalam GPS miliknya.

 

CUACA YANG CANTIK

 

Syukur kerana sepanjang kami berada di lautan tiada hujan yang mencurah serta tiada angin kencang yang menerjah.

Awak-awak bot Pok Lan juga ‘ringan tulang’ sentiasa sedia membantu menguraikan kekusutan apabila tali pancing tersangkut sesama sendiri, membantu melekatkan tanda pada ikan-ikan yang diperolehi (ikan tak kongsi) dan tidak ketinggalan masakan chef Ganu yang umppph!

 

Dari apa yang saya dengar, Team BTR akan mengadakan trip susulan. Cuma tarikhnya belum pasti. Itu lah pemancing, bila dapat ikan nak ulang balik.

Bila kumpau pulak nak repeat semula sebab tak puas hati, nak balas dendam katanya!

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI