Spesies snakehead atau ikan berkepala ular di malaysia ini terbahagi kepada beberapa keluarga seperti haruan, toman, bujuk, kerandang, haruan palas dan juga runtu atau baram snakehead.

Setiap keluarga spesies ini mempunyai pelbagai sifat memburu yang tersendiri dan saiznya mengikut situasi di sesebuah ekosistemnya.

Namun perkara utama tentang ikan ini adalah, ia bersifat wilayah dan cara makannya yang menyambar.

 

Teruja dengan spesies bujuk dan haruan palas yang sebenarnya boleh dikategorikan spesies yang semakin sukar di kebanyakan tempat di kawasan semenanjung Malaysia ini,

saya telah dijemput oleh sahabat dari pemburu spesies ini ‘Southern Snakehead’ yang menjadikan spesies kepala ular ini sebagai sasaran utama mereka.

 

Bahagian selatan tanah air, terutama di kawasan utara dan timur negeri Johor yang masih mempunyai hutan-hutan yang masih dara dan di gazetkan sebagai hutan simpan, spesies ini masih mudah ditemui.

Namun bagi sesetengah tempat spesies bujuk ini semakin pupus dan jarang dilihat di sungai-sungai atau parit sekitar sawah padi.

 

GILA CARI BUJUK

 

Sebab apa pemburuan bujuk ada nilainya tersendiri, berbanding spesies snakehead yang lain.

Walaupun spesies ini dalam kategori spesies pemangsa seperti haruan dan toman ia bagi saya adalah spesies yang agak pemalu keluar menyerang di kawasan terbuka.

Spesies ini lebih gemar mendominasi bawah kayu atau di kawasan reba sebagai rumahnya.

 

Bujuk lebih gemar menunggu mangsanya masuk ke kawasan rumah sebelum membuat serangan.

Keadaan air sungai yang coklat gelap, hampir sama dengan warna kayu mati dan berarus lemah adalah lokasi habitatnya.

 

Kebiasaannya spesies ini mendiami paya di kawasan hutan-hutan dan juga anak-anak sungai yang jauh di dalam hutan.

Bagi saya, cara makan ikan ini apabila ia terkena umpan memang mengasyikkan. Ia adalah spesies yang kuat meronta dan menggelupur. Inilah keasyikkan memburu bujuk.

 

Menjejak Bujuk Dalam Hutan Ceruk

 

Untuk meneroka lubuk lubuk yang berpotensi kenderaan pacuan empat roda ataupun lebih mudah menggunakan motosikal bagi lubuk yang jauh.

Itu pun sekiranya terdapat laluan yang boleh dilalui dengan kenderaan. Jika tidak, jalan kakilah jawabnya.

IKLAN

 

Perancangan awal dibuat mengenai kelengkapan yang perlu dibawa semasa trip berlangsung dan umpan umpan yang boleh diguna pakai di kawasan ini.

Sahabat saya, Addy dan juga Shah adalah penduga tetap kawasan ini lebih biasa dengan selok-belok hutan manakala dua orang lagi sahabat iaitu Awang dan Steve yang mahir

dalam kajian hutan membuatkan saya lebih yakin memasuki hutan yang sebenarnya kita tidak tahu apakah terdapat binatang buas yang mendominasi kawasan mereka.

 

NAIK MOTOSIKAL

 

Seawal jam 9 pagi kami memasuki pintu hutan selepas melalui jalan laluan balak yang sedikit basah dan terdapat becak di beberapa kawasan.

Beberapa kali motosikal kami menggelongsor keluar dari laluan kerana jalan yang agak licin.

Mujurlah tiada sebarang kejadian yang tidak elok berlaku dan selamat tiba di lokasi yang dituju.

 

Di hilir sungai kawasan balak yang baru di tebang kelihatan kawasan sungai yang cetek yang airnya mengalir sederhana deras.

Bila sahaja nampak air, kami semua memang tidak sabar melontar umpan soft plastic (SP) ke bahagian reba yang berselirat di dalam air.

Addy menerima sambaran pertama selepas tiga kali lontaran SP miliknya disambut oleh seekor haruan palas sekitar 300gram.

 

Menjejak Bujuk Dalam Hutan Ceruk

 

IKLAN

Kepala Haruan palas kelihatan agak kecil berbanding haruan biasa dan bentuk badannya lebih cantik dan berkilat.

Bila di amati terdapat sebentuk mata kail di dalam mulutnya mungkin terlepas dari tajur yang dipasang oleh orang asli di kawasan ini.

 

Kami kemudiannya terus menyusuri anak sungai sambil melontar umpan ke kawasan yang diyakini terdapat spesies yang dicari.

Landskap yang cantik sepanjang sungai membuatkan saya lebih teruja dan menikmati keindahan alam secukupnya.

 

Adakala kami terpaksa merentasi titian balak yang kecil untuk menyeberang bagi mendapatkan lubuk-lubuk terbaik.

Penggunaan gewang mata kail yang tersimpan atau mata kail tunggal lebih sesuai digunakan kerana di sini kerana akar kayu dan reba yang berselirat mampu membuatkan kami berputih mata.

 

Menjejak Bujuk Dalam Hutan Ceruk

 

Walaupun umpan katak, adalah lebih laju untuk mendapatkan spesies ini, bagi saya ia kurang thrill berbanding umpan tiruan.

Pada saya cukuplah dulu-dulu saya dah guna katak hidup semasa memancing di sawah padi, sekarang adalah masa terbaik menggunakan umpan tiruan.

 

LUBUK CANTIK

 

IKLAN

Sungai yang lebarnya lebih kurang 4 meter dan adakala surut dan dalam di beberapa kawasan membuatkan kami tertumpu di bahagian yang dalam sahaja kerana kehadiran kami mudah dikesan bagi kawasan yang cetek.

 

Setelah 1 jam berjalan kami terserempak dengan binaan pondok di atas pokok yang di tinggalkan oleh orang asli atau petugas-petugas hutan di tepi sungai.

Pondok yang dibina tinggi dari tanah lebih selamat berbanding di bawah kerana kehadiran binatang berbisa ataupun binatang buas mampu mengundang bahaya.

Menjejak Bujuk Dalam Hutan Ceruk

 

Di satu selekoh saya mengamati terdapatnya buih-buih kecil yang banyak di permukaan air. selepas diperhatikan, kelihatan anak-anak bujuk yang masih kecil bermain di atas air.

Saya menghulurkan umpan yang sama seperti digunakan oleh rakan lain, lalu melontarkannya ke arah buih-buih halus dan kawanan anak bujuk tadi.

 

Jarak saya dengan anak-anak bujuk yang tidak jauh menyebabkan saya hanya mampu mengenjut umpan SP tersebut seperti bermain jig.

Tanpa menunggu lama, satu sedutan dan henjutan kasar dirasakan di hujung rod namun ‘hook up’ yang dibuat tidak kemas dan menyebabkan ibu bujuk melarikan diri.

Puas saya melontarkan SP semula ke arahnya, namun ia tetap culas dan terpedaya. Tidak mengapalah, bukan rezeki saya, jelas saya di dalam hati.

 

Awang dan Steve bergerak secara berdua di belakang saya memperlihatkan melalui kamera dan telefon bimbit tangkapan beberapa ekor spesies bujuk yang ada di lepaskan semula ke habitatnya bagi menjamin populasi yang semakin berkurangan.

 

Ujar Awang, bujuk yang paling besar pernah didaratkan di kawasan ini sekitar 1.5 kilogram dan saiz-saiz sekitar 500 gram adalah saiz yang mendominasi kawasan ini.

Selain bujuk, haruan palas dan haruan, ujar Steve pula, terdapat juga spesies lain seperti sebarau dan kelisa.

Namun spesies yang di kategorikan sebagai spesies minoriti ini terpaksa survival hidup bersaing dengan spesies snakehead yang lebih banyak mendiami sepanjang sungai.

 

Kami meneruskan pancingan hingga ke lewat petang, sambil ada beberapa lokasi, membolehkan penggunaan gewang dilakukan dengan baik.

Kami menamatkan sesi pancingan sebelum matahari terbenam agar perjalanan keluar lebih mudah dan bimbang terserempak dengan binatang buas yang mungkin mengendap mangsanya.

Di lain masa, kami sepakat akan kembali mencari spesies yang sama tetapi menyasarkan spesies yang lebih besar.

 

Menjejak Bujuk Dalam Hutan Ceruk

 

(Catatan: Mohd Fadzil)

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI