Tidak sebagaimana perairan pantai timur, terutamanya dari Kuantan hingga Kuala Lumpur, perairan pantai barat atau Selat Melaka, kurang menjadi lokasi pemburuan spesies ebek. Sama ada ebek kapak atau ebek bulat, kedua-duanya jarang menjadi sasaran utama trip memancing.

 

Ebek Penghujung Tahun Pantai Barat

 

Perairan Port Dickson tidak terkecuali. Apa saja teknik pancingan yang dilakukan, para pemancing menyasarkan ikan-ikan dasar gred A seperti jenahak, kerapu dan juga merah. Gamefish seperti GT, talang atau aruan tasik pula disasar oleh penggemar sportfishing. Jika ebek mudah diperoleh sebagaimana pantai timur, sudah pasti ia tersenarai paling atas.

 

Dan sebagaimana ragam tekong yang penuh kejutan, perairan Port Dickson turut sama mempersembahan kejutan tersendiri apabila menghadirkan gerombolan ebek kapak yang sama sekali di luar jangkaan.

 

IKLAN

Ebek Penghujung Tahun Pantai Barat

 

Trip memancing bersama Tekong Pak Ali pada hari itu sama sebagaimana trip sebelumnya. Boleh dikatakan semua ahli menyasarkan buruan utama teknik jigging perlahan, ikan demersal Gred A seperti kerapu, merah atau jenahak. Dan mudah-mudah peroleh ikan bonus, ibu gelama atau juga dikenali sebagai temerih.

 

Mungkin berkongsi teknik persembahan gaya permainan yang hampir dengan teknik light jigging dalam pemburuan ebek kapak, iaitu menyeret perlahan dan mengunjun jig di permukaan dasar, jig-jig seberat hingga 200 gm yang kami gunakan dalam sesi jigging perlahan menjadi tarikan kepada ebek-ebek kapak ini.

 

IKLAN

Ebek Penghujung Tahun Pantai Barat

 

Secara kebetulan saya menjadi ahli trip pertama berpeluang merasai keseronokan melayan kekentalan daya juang spesies yang turut dikaitkan dengan bentuk berlian ini.

 

Dengan daya pecutan dan kekal memberikan tekanan melebihi paras setengah kedalaman air, saya mula yakin ia bukanlah spesies buruan utama iaitu jenahak atau kerapu namun masih sangsi sebenar sama ada gerepoh, gerong belang, sagai, haruan tasik atau spesies tak bersisik lainnya. Yang pasti tidak terlintas sama sekali ia adalah ebek kapak sehinggalah melihat kelibatnya di permukaan air.

IKLAN

 

Ebek Penghujung Tahun Pantai Barat

 

Berikutan bentuk mulutnya yang kecil dan mata kail tertancap pada badan membuatkan tekanan yang diberikan lebih teruja.

 

Sangkaan kami ia hanyalah ikan sesat atau samseng yang bergerak secara secara solo turut meleset apabila seorang demi seorang ahli trip termasuklah Pak Ali sendiri berjaya mendaratkan spesies itu walaupun berlainan lokasi lubuk. Sekaligus menjadi tangkapan bonus kepada kami kerana bukan semua pemancing dihadiahkan dengan kejutan amokan ebek kapak sedemikian rupa.

 

Ebek Penghujung Tahun Pantai Barat

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI