IKLAN

 

Kejadian melontar gewang dan terbabas hingga ke atas pokok sememangnya perkara lumrah dalam teknik mengilat atau casting. Tidak kira sama ada secara landbase atau ketika boating.

 

Jika boleh dicapai dengan tangan gewang yang tersangkut tersebut, tentu tak menjadi masalah. Tapi bayangkan kalau tersangkut tahap tak tercapai tangan dan pokok tersebut tak boleh dipanjat.

 

Oleh yang demikian perlu ada satu gajet atau alat untuk mengatasi masalah ini. Sebenarnya tidak susah pun untuk menghasilkan alat ini. Hanya memerlukan beberapa barang terpakai saja.

 

Alatan keperluan:

Joran yang tidak digunakan lagi (sebaiknya joran yang keras)

Alat pemukul telur

Cable tie

IKLAN

Gunting

 

Bagaimana Nak Kait Gewang Tersangkut Dengan Mudah

 

Cara Membuatnya:

 

IKLAN

Ambil pemukul telur dan letak di penghujung joran. Sebaiknya pastikan pemukul telur dapat diikat pada joran di antara dua cincin.

 

Ia bertujuan bagi menghalang alat pemukul telur ini menggelongsor turun atau naik. Ikat dengan ketat dengan menggunakan cable tie bagi menghalang pemukul telur itu melurut dan tercabut ketika proses melepaskan gewang yang tersangkut.

 

Bagaimana Nak Kait Gewang Tersangkut Dengan Mudah

 

Penyelamat gewang ini bolehlah digunakan untuk melepaskan gewang yang tersangkut pada reba di dalam atau pada batang pokok yang tidak dapat dicapai dengan tangan.

 

Penyelamat gewang ini tidak perlu disiapkan terlebih dulu di rumah. Tentu korang malu untuk membawanya pergi ke mana-mana trip.

 

Sebaiknya bawa saja alatan keperluan tersebut di dalam beg memancing. Apabila berlaku kejadian gewang tersangkut di atas pokok, barulah jadikannya sebagai alat penyelamat gewang.

 

Bagaimana Nak Kait Gewang Tersangkut Dengan Mudah

 

Joran 2 pieces yang telah rosak juga boleh digunakan sekiranya tiada joran 1 piece. Tapi pastikan anda bawa sellotape bersama bagi menguatkan sambungan joran.