Saya percaya lebih separuh dari kaki pancing yang terdapat di Malaysia, khususnya geng casting bermula dengan tangkapan spesies ikan ini. Tidak hairanlah spesies haruan memang cukup dikenali oleh kaki pancing di Malaysia tak kira yang bergelar otai atau yang baharu setahun jagung.

 

Pancingan ikan haruan mampu membuatkan kaki pancing menjadi gian dek kerana kejutan hentaman pada umpan atau gewang. Kaki pancing memang mengakui pancingan spesies snakehead ini mempunyai tarikannya tersendiri.

 

Perkongsian Asas Mancing Oleh Otai Haruan

 

Spesies haruan juga merupakan spesies ikan pemangsa dan tarikan agresifnya secara tiba-tiba cukup membuatkan jantung anda berdebar-debar. Terdapat dua cara pancingan haruan yang popular iaitu menggunakan umpan tiruan atau pun umpan hidup.

 

IKLAN

Bagi istilah umpan hidup, umpan yang popular digunakan ialah katak, anak ikan, cicak, cacing, udang sungai atau cengkerik. Katak merupakan umpan semula jadi yang paling popular.

 

Perkongsian Asas Mancing Oleh Otai Haruan

 

Penggunaan katak boleh dilakukan dengan teknik merendam, unjunan atau pun mengilat. Selain itu banyak teknik pancingan menggunakan umpan semula jadi boleh digunakan untuk pancingan haruan. Antaranya ialah teknik pelampung, rawai, taut dan juga tajur yang merupakan antara teknik tradisional yang popular.

IKLAN

 

Tetapi bagi kaki casting tegar, teknik mengilat menggunakan umpan tiruan paling diminati. Sebab itulah muncul pelbagai jenis, rupa, bentuk, nama, istilah dan variasi umpan jenis ini sama ada diperbuat daripada kayu, getah, plastik dan sebagainya.

 

Perkongsian Asas Mancing Oleh Otai Haruan

 

IKLAN

Contohnya, katak rambutan, spinnerbait atau janggut, jump frog, katak getah, gewang minnow, gewang permukaan, soft plastic dan sesudu antara gewang tiruan yang boleh digunakan untuk menjerat ikan haruan. Ini menunjukkan haruan memang merupakan spesies yang tidak memilih gewang malah hampir kebanyakan gewang mampu menaikkan spesies ini.

 

Pemilihan gewang pula haruslah mengikut keadaan perairan sama ada dalam, cetek atau berumpai. Namun, ramai yang gemar menggunakan gewang lebih-lebih lagi jenis permukaan seperti popper, pencil atau jump frog untuk memancing haruan.

 

Perkongsian Asas Mancing Oleh Otai Haruan

 

Serangan hendap haruan ketika menghentam gewang yang menghasilkan deburan air memberikan satu perasaan yang mengujakan. Seolah-olah diserang hendap oleh pemangsa ganas. Dan tarikan agresifnya selepas itu memang sukar untuk dijelaskan keseronokannya.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI