Kali ini, kita cuba menyelami dengan lebih mendalam tentang pemilihan enjin sangkut yang sesuai sama ada baru ataupun terpakai.

 

Terdapat senarai kuasa kuda boleh dipilih mengikut kehendak pemancing atau penggunanya tetapi semakin besar kuasanya, semakin besarlah juga duit poket yang perlu dikeluarkan untuk memilikinya. Sama ada tujuan untuk komersial atau untuk digunakan sendiri sudah pasti kemampuan pemilik itu sendiri perlu dititik beratkan.

 

Memilih membeli Enjin sangkut baru.

 

Mungkin bagi sesetengah pemancing yang mempunyai duit yang lebih melihat enjin baru lebih berbaloi dimiliki. Harga pasaran yang masih konsisten membolehkan pemancing memilih untuk membelinya.

 

Apa Yang Korang Perlu Buat Sebelum Membeli Enjin Sangkut

 

Terdapat pelbagai jenama seperti Yamaha, Suzuki, Mariner, Mercury, Johnson, Honda dan lain-lain jenama seperti Hidea keluaran China terdapat di pasaran tempatan. Enjin 2 lejang atau 4 lejang boleh dipilih mengikut kehendak pemancing tetapi mungkin cuma harganya sedikit berbeza.

 

Di Malaysia, tiada had penggunaan kuasa kuda terhadap perairan padang pancing kita namun sesetengah negara luar, terdapat penguatkuasaan undang-undang terhadap had penggunaan kuasa enjin sangkut.

 

Apa Yang Korang Perlu Buat Sebelum Membeli Enjin Sangkut

IKLAN

 

Memilih membeli enjin sangkut terpakai

 

Sebenarnya ramai nelayan atau pemancing menjual dan mencari enjin sangkut terpakai. Berbeza dengan membeli enjin sangkut baru, pembeli haruslah meneliti dan melihat sendiri enjin terpakai tersebut supaya tidak kecewa setelah memilikinya.

 

Terdapat beberapa aspek yang perlu dititikberatkan seperti:-

 

Memeriksa badan enjin sangkut.

Memeriksa kipas enjin.

Meneliti kebocoran head enjin.

IKLAN

Memastikan tangki minyak dalam keadaan baik.

 

Apa Yang Korang Perlu Buat Sebelum Membeli Enjin Sangkut

 

Memastikan hose penyalur minyak tidak bocor.

Bunyi rod tidak bising.

Enjin tidak bergegar.

Gear mudah dimasukkan ke hadapan dan mengundur.

 

IKLAN

Ia tidak mungkin 100% sempurna namun pembeli harus tahu penyelenggaraan enjin sangkut ini bukan mudah. Bayangkan enjin sangkut berkuasa 15 hp baru sama nilainya dengan sebuah motosikal kapcai. Teliti keadaan enjin sangkut luar dan dalam dan pengetahuan selok-belok alat ganti amat membantu dalam memilih enjin sangkut yang masih elok.

 

Apa Yang Korang Perlu Buat Sebelum Membeli Enjin Sangkut

 

Terdapat penjual enjin sangkut individu dan kedai membaiki enjin sangkut di pasaran. Enjin sangkut yang bermasalah dapat dikesan dengan mendengar bunyi yang agak bising apabila dihidupkan. Sistem rod dan piston mewujudkan bunyi yang agak kasar menandakan enjin sangkut ini dalam keadaan kurang memuaskan.

 

Kuasa kudanya akan menurun dan tolakan sampan menjadi kurang bertenaga sekiranya digunakan. Ditambah lagi penggunaan minyak akan menjadi lebih kuat berbanding enjin yang masih baik.

 

Apa Yang Korang Perlu Buat Sebelum Membeli Enjin Sangkut

 

Sistem coil api juga perlu dilihat supaya enjin sangkut terpakai ini boleh menyalurkan api yang kuat untuk disalurkan kepada plug. Alat ini amat penting dan adakala ia mudah rosak dan harga alat gantinya boleh tahan juga!

 

Walau apa jua pilihan pemancing sama ada ingin membeli enjin sangkut baru atau terpakai, penyesuaian terhadap bot amat penting. Padankanlah enjin sangkut sepadan dengan sampan yang digunakan.

 

Apa Yang Korang Perlu Buat Sebelum Membeli Enjin Sangkut

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI