Soalan:

Saya terasa ingin tahu… saya tengok tali tangsi atau sulam memiliki pelbagai warna tetapi adakah ia mempunyai fungsi berbeza? Dan apakah warna sesuai untuk memancing di muara?

baca juga soal jawab berkenaan perikanan rekreasi

 

Jawapan:

Menurut pengamatan saya, ramai pemancing inginkan warna tali pancing yang terang dan mudah dilihat lebih-lebih lagi di malam hari.

Sesetengah pemancing suka warna yang cantik dipadankan dengan kekili dan joran. Ada juga yang suka warna gelap atau jenis halimunan kerana dikatakan tidak mudah dilihat ikan.

 

IKLAN

Bagi saya warna tali utama tidak begitu mendatangkan kesan pada tangkapan. Apa yang lebih penting untuk ikan adalah persembahan umpan (umpan biasa atau tiruan) yang boleh menarik minatnya untuk diterkam.

 

Namun yang perlu dititik beratkan ialah warna perambut biarlah sesuai dengan warna air atau persekitaran dan mudah memperdayakan ikan.

Jangan terlalu terang atau jelas di dalam air kerana sesetengah ikan begitu peka pada persekitaran dan ada juga yang fobia dengan tangsi (mungkin profilnya seperti tangsi pukat).

 

IKLAN

Memancing di muara yang airnya tidak dalam saya syorkan menggunakan tangsi berbanding tali sulam.

Ini akan menambah keseronokan dan kepuasan ketika membalas sentapan. Tangsi akan menghasilkan sedikit anjakan dan suntikan balas yang menyeronokkan.

 

Jika air keruh lebih elok guna tali warna gelap kerana tali warna cerah akan pudar disebabkan pengaruh air.

Tali sulam jika kehabisan salutan lilin akan menyebabkan air dapat meresap dan air yang keruh boleh menukar warna tali menjadi kotor.

IKLAN

 

Untuk tali utama apa-apa warna tidak begitu mendatangkan masalah asalkan sesuai dengan warna persekitaran. Jika masih berminat mengunakan tali sulam untuk memancing muara, gunakan perambut tangsi yang panjang.

baca juga 11 spesies sasaran muara

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI