Mata kail merupakan terminal tackle yang paling penting dalam aplikasi memancing. Tanpa mata kail adalah mustahil untuk memancing ikan. Jadi, sebagai pemancing kita kenalah tahu bahagian penting mata kail dan kenapa ia berbeza.

 

POINT (Mata Jarum)

 

Boleh dikatakan ia bahagian paling penting pada mata kail. Mata jarum yang kuat dan tajam adalah kritikal kerana ia adalah titik pertama di mana ia berhubung dengan ikan. Sekiranya ia gagal menembusi mulut ikan maka ia adalah kegagalan mutlak. Jadi, pastikan mata jarum ini sentiasa tajam.

 

Anatomi Mata Kail Yang Wajib Difahami

 

SHANK (Batang Teras)

 

Bahagian yang menyambungkan mata ke bingkai mata kail. Setiap mata kail memiliki teras yang berlainan kepanjangannya dan bergantung kepada jenis aplikasi memancing. Sama ada terus panjang atau pendek, penghujungnya semakin cenderung untuk bengkok.

 

IKLAN

Anatomi Mata Kail Yang Wajib Difahami

 

EYE HOOK (Cincin)

 

Ia merupakan bahagian paling atas di mana ia menjadi bahagian utama untuk menghubungkannya dengan tali pancing dengan simpulan atau ikatan-ikatan mata kail. Namun tidak semua mata kail memiliki cincin, sesetengah mata kail bahagian cincin ini diratakan.

 

Anatomi Mata Kail Yang Wajib Difahami

 

IKLAN

BEND (Lengkung)

 

Lengkung atau selekoh di bahagian bawah mata kail yang terdiri daripada pelbagai gaya dan jurang. Bahagian ini adalah tulang belakang mata kail kerana jika diberi tekanan berlebihan akan melurus sekali gus bakal kehilangan ikan yang dipancing.

 

Anatomi Mata Kail Yang Wajib Difahami

 

GAP (Jurang)

 

IKLAN

Ia adalah jarak antara hujung bilah mata kail dan teras yang tercipta dari hasil panjangnya lengkung. Jarak jurang itu ditentukan berdasar pada umpan yang digunakan dan lebar rahang spesies sasaran. Untuk lebih jelas, untuk cangkokan sempurna ikan jenis berahang luas memerlukan jurang mata kail yang lebih luas.

 

Anatomi Mata Kail Yang Wajib Difahami

 

BARBED (Duri Pandan)

 

Bahagian ini direka untuk memegang ikan yang dipancing apabila mata kail menembusi bahagian mulutnya. Bahagian ini juga menjadi bahagian paling ditakuti oleh pemancing sekiranya mata kail tertancap pada anggota badan sendiri.

 

Justeru bagi pengamal sukan memancing sejati, mereka akan mematahkan duri pandan atau menggunakan mata kail tanpa duri pandan kerana ia bersifat lebih adil dan mesra kepada pemancing dan juga ikan.

 

Anatomi Mata Kail Yang Wajib Difahami

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI