Kita sering dihidangkan dengan kehebatan ikan-ikan laut dalam. Namun ikan-ikan air tawar tidak kurang hebat dengan pelbagai fakta luar biasa. Sesekali apa kata kita tengok pulak kehebatan ikan-ikan air tawar yang bertebaran di seluruh dunia.

 

Arapaima

 

Spesies terhebat air tawar kemampuan bernafas dari permukaan dan ia melakukannya dengan suara batuk yang khas. Raksasa bersisik ini telah diketahui secara oportunis mengambil buah dan burung untuk dimakan ketika timbul di permukaan, meskipun makanan mereka biasanya terdiri dari ikan lain.

 

Ikan Air Tawar Dengan Reputasi Hebat – Siri Satu

 

Arapaima umumnya berburu dengan mendorong dirinya ke depan dalam ledakan singkat yang padu untuk membuat mangsanya pegun untuk tempoh panjang untuk menelannya dengan kuasa mulutnya umpama vakum berkuasa tinggi.

 

Ikan Air Tawar Dengan Reputasi Hebat – Siri Satu

 

Kecenderungan arapaima untuk berburu di sekitar permukaan air mendedahkannya kepada pemangsa utamanya iaitu manusia. Ikan ini cukup mudah untuk ditombak ketika sangat dekat dengan permukaan, dan banyak orang asli tempatan melakukannya untuk dagingnya dan perhiasan fesyen dari sisiknya. Penangkapan ikan berlebihan saat ini merupakan ancaman terbesar bagi arapaima.

 

Giant Mekong Catfish

IKLAN

 

Raksasa air ini dianggap sebagai yang terbesar di antara semua ikan air tawar tanpa sisik. Ancaman terhadap populasinya seperti penangkapan berlebihan, pencemaran teruk di habitat pembiakannya, dan pencemaran sungai-sungai telah mendorongnya ke titik yang hampir pupus.

 

Ikan Air Tawar Dengan Reputasi Hebat – Siri Satu

 

Ikan patin Mekong adalah satu-satunya spesies catfish yang tidak memiliki gigi, dan juga memiliki barbel yang jauh lebih sedikit daripada sesungut biasa yang memanjang dari mulut catfish lainnya.

 

Kurangnya barbel yang luar biasa dalam kombinasi dengan ukurannya yang besar sering membuat orang yang melihat salah satu ikan patin raksasa ini beranggapan bahawa mereka telah melihat ikan jerung.

 

Ikan Air Tawar Dengan Reputasi Hebat – Siri Satu

IKLAN

 

Alligator gar

 

Ikan yang tampak unik ini adalah yang terbesar dari tujuh spesies gar, dan satu-satunya dengan deretan gigi berkembar pada rahang atasnya. Alligator Gar mendapatkan namanya dari kepalanya yang lebar dan bertulang yang bentuknya sangat mirip dengan buaya jika dilihat dari atas.

 

Ikan Air Tawar Dengan Reputasi Hebat – Siri Satu

 

Meskipun sebahagian kemiripannya dengan reptilia yang menakutkan, alligator gar adalah makhluk yang umumnya damai yang tidak terlalu mengancam manusia. Bahaya terbesar yang ditimbulkannya adalah telur-telurnya, yang beracun ketika tertelan, dan kecederaan yang dapat ia lakukan dengan gigi tajamnya apabila meronta-ronta jika didaratkan ke bot.

 

IKLAN

Ikan Air Tawar Dengan Reputasi Hebat – Siri Satu

 

Sama halnya dengan belut elektrik, alligator gar dapat timbul ke permukaan untuk menghirup udara secara langsung. Ini dilakukan dengan menggunakan pundi udara yang bekerja hampir sama seperti dengan sepasang paru-paru dan terhubung ke kerongkong untuk membolehkannya mengambil udara secara langsung.

 

Siberian Taimen

 

Nafsu makan ikan ini yang rakus telah memberinya nama jolokan `Serigala Sungai’. Siberia Taimen dapat hidup sampai tiga puluh tahun atau lebih, memberi mereka banyak waktu untuk mencapai ukuran yang mengesankan.

 

Ikan Air Tawar Dengan Reputasi Hebat – Siri Satu

 

Ikan ini adalah yang terbesar dan tertua dari spesies salmon, dan berfungsi sebagai bukti hubungan evolusi antara salmon dan trout. Siberia Taimen memerlukan waktu lebih lama daripada banyak spesies ikan lainnya untuk mencapai kematangan seksual.

 

Ikan Air Tawar Dengan Reputasi Hebat – Siri Satu

 

Ini kerana spesies ini jangka hayat yang panjang dan tidak matang dan membiak dengan cepat, populasinya cenderung dipengaruhi oleh perubahan faktor lingkungan. Atas sebab itu Siberian Taimen memberi wawasan yang berharga kepada para ahli ekologi yang memungkinkan mereka mengukur bagaimana ekosistem akuatik mereka ketika hidup.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI