Apakah yang dimaksudkan dengan slow pitch jigging? Slow pitch jigging adalah sama atau dikenali sebagai ‘slow jigging’. Apakah perbezaannya dengan teknik lama ‘hispeed jigging’?

 

Hi-Speed Jigging adalah kaedah menurunkan jig ke dasar dan akan di karau dengan laju. Ia akan menjadikan otot tangan menjadi keras dan sakit, namun ia masih satu cara memancing yang menarik dan ia berfungsi dalam banyak keadaan.

 

Kadang-kadang kaedah lama ini menyebabkan ramai kaki pancing yang telah berumur enggan mencuba kaedah lama ini kerana cepat pancit!

 

 

Tutorial Lengkap Slow Pitch Jigging!!

 

Tetapi slow pitch jigging adalah satu kaedah jigging yang berbeza sekali dibandingkan dengan kaedah hi-speed jigging. Teknik slow jigging boleh dilakukan dengan `suku,

setengah’, ‘setengah, suku’ atau ‘satu karauan’ dan ‘satu henjutan’ pada joran dengan cara yang perlahan sekali.

 

Nampak mudah, kan? Ya ia adalah satu teknik yang benar-benar mudah kerana anda sebenarnya tidak perlu menyeksa otot anda dan memerlukan stamina dan kekuatan yang kuat.

 

Percaya atau tidak kaedah slow pitch jigging memang satu kaedah yang menyeronokkan dan sebenarnya banyak ikan akan lebih mudah terjerat dengan kaedah ini.

Slow pitch jigging adalah kaedah yang mampu memperdayakan pelbagai jenis spesies ikan dari ikan gamefish sehingga ikan dasar.

IKLAN

Kaedah ini juga amat praktikal untuk pelbagai jenis mood ikan iaitu bukan sahaja ketika ikan sedang aktif, tetapi juga ketika ikan kurang aktif.

 

Tutorial Lengkap Slow Pitch Jigging!!

 

Para pemancing perlu tahu, Ikan bukanlah aktif sepanjang hari. Malah, di kebanyakan tempat, masa aktif untuk ikan berlangsung kira-kira 2 hingga 3 jam sahaja pada satu-satu masa.

 

Ia berlaku beberapa kali sehari atau semasa air pasang dan surut.  Jadi, jika anda tidak mahu untuk bersiar-siar di sekitar laut sepanjang hari mencari ikan yang aktif, anda perlu tampil dengan sesuatu yang berbeza.

 

Jadi bagaimana kita memancing apabila ikan tidak aktif? Slow pitch jigging adalah satu idea dan kaedah yang berkesan untuk menjerat ikan pada masa ia tidak begitu aktif. Bagaimana?

 

Tutorial Lengkap Slow Pitch Jigging!!

IKLAN

 

Pemangsa sentiasa mencari sasaran mudah untuk makan. Lebih mudah, lebih baik baginya. Ia satu naluri. Perhatikan seekor ikan umpan yang tercedera.

 

Bagaimanakah pergerakannya. Ikan yang tercedera akan membuat pergerakan rawak. Teknik slow pitch jigging adalah meniru pergerakan ikan tercedera ini.

Jadi kita perlu membuat karauan dan henjutan joran dan berhenti beberapa saat, dan dalam arah yang tidak teratur dan jatuhkan jig ke bawah selepas beberapa karauan.

 

Dalam ekosistem laut, ikan yang terus ke bawah dasar adalah tanda kelemahan, sama ada ia tidak dapat berenang atau ia mencari perlindungan untuk bersembunyi. Jadi inilah dia kaedah slow pitch jigging untuk menjerat dan menggoda ikan.

 

Tutorial Lengkap Slow Pitch Jigging!!

 

Slow pitch jigging bukan sekadar dengan karauan perlahan tetapi ia adalah urutan yang bersambungan berhenti dan jatuhkannya ke dalam dasar.

IKLAN

Tempo yang sangat perlahan perlu dimainkan berbanding gaya konvensional jigging.

 

Pada masa anda melakukan karuan, joran akan melentur dan jig akan akan memecut naik ke atas dengan satu karauan, 1/2 atau 1/4 karauan.

Anda bolehlah henjut joran sedikit atau tidak, atau melakukan kedua-duanya dengan berselang kali.

 

Selepas karauan dan henjutan, anda perlu berhenti dan memegang rod. Pada ketika itu joran akan menyokong, melepaskan kuasa dalam tindakan supaya jig dilambung bebas ke tepi.

 

Keseimbanganan jig ke tepi dan bergerak dalam kedudukan mendatar seketika. Ketika ini anda perlu bersedia kerana ini adalah waktunya pemangsa mengejar dan membaham jig.

 

Anda boleh menukar semua jenis tindakan yang berbeza untuk joran, kelajuan, karauan, irama, masa dan kombinasi semua jenis.

Anda tidak akan tahu apa yang menyebabkan ikan untuk bertindak balas terhadap jig anda.

Tetapi pada dasarnya, mereka yang jigging perlahan apabila jig dalam keadaan kedudukan mendatar, dan sedang jatuh ke bawah akan mendapat paling banyak sentapan daripada ikan.

 

Dalam erti kata lain, slow jigging adalah untuk memaksimumkan saat-saat jig berenang bebas dan membiarkan ia berenang sendiri dan biarkan ia jatuh.

Kaedah ini telah mencapai keputusan yang luar biasa dengan semua anak-anak ikan, kerapu, jenahak dan lain-lain mudah terjerat dan juga tidak ketinggalan juga ikan-ikan gamefish.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI