Selain peralatan memancing, salah satu peralatan lain yang wajib pemancing ambil tahu adalah pemegang joran atau rod holder pada sebuah bot atau sampan sebelum turun memancing khususnya untuk trip pancingan dasar.

Tidak kira muara atau laut dalam, kemudahan ini dianggap satu bonus kepada pemancing kerana ia memudahkan tugas-tugas memancing tanpa perlu memegang joran sepanjang masa.

 

Salah satu kegunaan lainnya adalah sebagai platform untuk meletakkan joran ketika tidak digunakan dan bagi kaki bottom, jika ia tiada, memang satu masalah besar.

Tidak mungkin kaki pancing mahu memegangnya sepanjang masa atau menyandarkan pada birai bot.

 

Tetapi apakah kita tahu kekuatan dan ketahanan sesuatu pemegang rod yang berada di bot itu mampu memegang joran apabila disentap ikan ataupun digunakan semasa menunda gewang apabila bot bergerak?

 

Kepentingan Rod Holder Yang Wajib Korang Tahu

 

IKLAN

Tiada skala pengukur ketahanan bagi sesebuah pemegang rod yang mudah alih ataupun tersedia di bot.

Ia hanya boleh dinilai dari mata kasar dari segi material dan kedudukan pemegang rod ini.

Terdapat pelbagai jenis pemegang rod. Ada yang diperbuat daripada stainless steel, paip pvc, paip besi ataupun yang telah disiapkan dalam membentuk sampan menggunakan gentian kaca atau fiber.

 

Sebagai pemancing sebaiknya kita memeriksa terlebih dahulu pemegang rod ini sebelum meletakkan joran bagi tujuan simpanan, tundaan atau semasa menggunakan teknik bottom.

 

Teliti bahagian sokongan kepada dinding bot sama ada ia kuat dan mampu bertahan apabila bot menempuh perjalanan atau terkena sesuatu yang boleh menjejaskan pemegang joran.

IKLAN

 

Kepentingan Rod Holder Yang Wajib Korang Tahu

 

Bagi sampan atau bot pemancing yang tiada kelengkapan ini dinasihatkan untuk menyediakan pemegang joran agar keselesaan pemancing terjaga semasa melakukan

aktiviti memancing dan juga keselamatan lebih terjamin berbanding rod yang diletakkan berselerak di atas lantai.

 

Kedalaman sesebuah pemegang joran juga perlu dilihat sebagai salah satu aspek keselamatan agar ia tidak terkeluar daripada kedudukan asal.

IKLAN

Tapi jika ia terlalu dalam kerana sukar untuk dikeluarkan semasa ikan meragut umpan atau ketika hendak mengeluarkannya daripada pemegang rod.

 

Walau di mana kedudukannya sudah pasti ia peralatan yang wajib ada pada setiap bot dan bagi pemancing laut dalam pemegang rod mudah alih adalah salah satu alat yang perlu dibawa ketika turun memancing.

 

Kepentingan Rod Holder Yang Wajib Korang Tahu

baca juga Tip Casting Di Pantai Berbatu

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI