Home Berita & Trip Trip Throwback – From Teluk Intan With Jenggo

Trip Throwback – From Teluk Intan With Jenggo

 

Trivia Menara Condong

Orang yang bertanggung jawab membina menara condong ini Leong Choon Cheong pada tahun 1885. Tujuan asal ia dibina untuk menempatkan sebuah tangki air untuk kegunaan penduduk setempat dan keperluan memadamkan kebakaran.

 

Menara yang tingginya 25 meter dengan 110 anak tangga pada asalnya tidaklah condong. Pada tahun 1895, berlaku kejadian banjir besar di Teluk Intan yang menyebabkan bebanan berat sekaligus telah menyebabkan ia mulai condong ke arah Barat. Walaupun ia condong, ia tetap selamat untuk dikunjungi pelawat dan menjadi ikon bandar ini.

 

Trip Throwback – From Teluk Intan With Jenggo

 

Teluk Intan

Nama Teluk Intan memang sudah termasyhur kerana di sinilah terletaknya menara condong kedua yang ada di dunia selepas Menara Pisa di Italy. Ia juga merupakan ikon bandar dan daerah yang terletak di hilir negeri Perak Darul Ridzuan.

 

Di sebalik populariti menara condongnya, Teluk Intan juga kini sedang giat diangkat naik oleh pihak Tourism Negeri Perak sebagai produk pelancongan destinasi memancing udang galah, selain melawat ke lokasi-lokasi bersejarah dan menarik di sekitar daerah ini.

IKLAN

 

Menurut Pengarah Negeri Tourism Malaysia Perak, pengenalan Teluk Intan sebagai produk pelancongan adalah rentetan dari kesinambungan beberapa produk pelancongan yang dilancarkan sebelum ini seperti Ipoh Heritage Trail, Ipoh Food Trail, Jejak Masjid, program homestay dan banyak lagi.

 

Trip Throwback – From Teluk Intan With Jenggo

 

“Produk pelancongan memancing udang galah ini, tidak terhad kepada kaki pancing sahaja, bahkan disasarkan kepada sesiapa sahaja yang berminat untuk merasai bagaimana pengalaman memancing udang galah bersepit biru terutama ketika ia memakan umpan.

 

IKLAN

“Program Jom Memancing Udang ini, merupakan rentetan selanjutnya selepas Program Pulau Sembilan/Jarak Angling Tourism dan selepas ini, kita akan tumpukan pula kawasan tasik sebagai daya tarikan produk pelancongan di negeri ini,” katanya ketika ditemui semasa merasmikan Program Farm Trip Jom Mancing Udang Galah bersama media, blogger dan agensi pelancongan di Teluk Intan.

 

Sementara itu, satu pengalaman baru bagi 22 orang wakil media, blogger dan agensi pelancongan apabila merasai sendiri meredah Sungai Perak dengan menaiki bot yang telah disediakan oleh pihak penganjur yang terletak tidak jauh dari mercu tanda dan Dataran Udang Galah Teluk Intan.

 

Trip Throwback – From Teluk Intan With Jenggo

 

Selepas menaiki bot, semua peserta mengikut haluan tekong bot masing-masing. Menurut cerita tekong di sini, udang galah Teluk Intan, hanya gemarkan umpan udang beras. Umpan lain seperti perumpun, cacing tanah, organ lambat digetu, sebaliknya ia lebih cepat digetu oleh ikan duri, gelama dan juga buntal.

IKLAN

 

Menginjak waktu tengah hari, semua peserta menikmati nasi bungkus dan makan di dalam bot. Walaupun simple cara masakan kampung ia begitu menyelerakan sambil menantikan hujung joran digetu oleh udang.

 

Trip Throwback – From Teluk Intan With Jenggo

 

Sekitar jam 4 petang, barulah ahli trip beransur kembali ke jeti. Masing-masing memperagakan hasil tangkapan. Mengejutkan apabila ada ahli trip yang berjaya memperoleh jumlah udang lebih dari sekilogram seorang, walaupun dalam tempoh yang singkat dan ia pengalaman sulung memancing. Itu baru gunakan sebatang joran. Kalau 3-4 batang joran seorang, lagi lumayan.

 

Ternyata, Teluk Intan memang masih kaya dengan udang galahnya. Setidak-tidaknya ia destinasi memancing udang galah yang wajib dikunjungi oleh kaki pancing dan sesiapa sahaja yang menggemari tarikan spesies berharga mahal ini.

 

Trip Throwback – From Teluk Intan With Jenggo