Ikan kenerak adalah spesies ikan bermisai (catfish) bergigi tajam dan juga merupakan ikan permangsa. Ia  cukup popular di kalangan pemancing tempatan di negeri Pahang. Antara daerah yang popular dengan populasi ikan kenerak ialah Kuala Lipis, Jerantut dan Temerloh.

 

Habitat bagi spesies ini pula ialah kawasan sungai yang berarus deras. Spesies ini juga mampu hidup bertahun-tahun sehingga mencecah berbelas kilogram atau berpuluh kilogram. Kenerak juga mendiami kawasan sungai yang berarus deras Ini termasuk kawasan berbatu jeram, batang-batang kayu, tiang-tiang jambatan.

 

 

Ikan kenerak mempunyai kepala yang besar serta bergigi tajam mendatar ke bawah hingga ke bahagian mulutnya. Bahagian kepala memiliki tengkorak yang agak keras untuk melindungi kepalanya. Badannya mempunyai bentuk agak memanjang. Bahagian badannya mempunyai warna yang agak kekuningan bercorak seperti coloreng. Bagi yang tidak pernah melihat ikan kenerak mereka mengatakan ikan bandaraya.

 

IKLAN

Kenerak merupakan spesies yang mempunyai barbell atau misai yang digunakan untuk memburu. Mereka mengesan mangsa atau makanan melalui filament barbel ini dan tidak menggunakan mata terutama dalam keadaan air yang keruh.

 

Kenerak yang mempunyai bentuk badan yang mampu melekat di batu dan kayu-kayu duduk mengendap mangsa di kawasan berarus deras atau jeram berbatu dan berkayu.

 

Teknik Pancingan

IKLAN

 

Teknik bottom dan juga casting selaman arus deras. Teknik bottom menjadi pilihan saya. Saya lebih suka mengunakan teknik bottom sebab baling dan tunggu sambaran. Bagi kawasan yang deras haruslah menggunakan batu hidup atau ladung yang bersaiz 7 ke atas.

 

Set pancing yang tahan lasak, bergantung pada kederasan air. Bagi saya umpan ikan kenerak adalah sangat mudah hanya menggunakan cengkerik. Adakala saya mengunakan anak ikan keli dan juga ulat lundi. Cengkerik yang disangkut penuh pada mata kail dibaling di kepala jeram. Kepala batang-batang kayu, kepala tiang-tiag jambatan atau pun bawah jambatan.

IKLAN

 

 

Apabila umpan telah dimakan pertarungan bermula tiada tarikan manja hanya tarikan yang kuat. Tali perambut juga harus la kasar dan kuat kerana gigi kenerak sangat tajam. Bukan senang untuk mendaratkan ikan kenerak kerana tarikan yang kuat malah faktor air yang deras menyukarkan untuk didaratkan.

 

Ibarat tarik batang kayu yang hanyut. Bagi setengah orang tidak berani atau geli dan juga takut untuk memakan ikan kenerak. Saya sangat menggemari ikan ini kerana mempunyai isi yang sedap. Bagi orang-orang Pahang gulai masang kenerak dan gulai gulai asam rom menjadi pilihan utama untuk memasak ikan ini.

 

(Oleh: Mohd Iqbal)

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI