Saya telah diberitahu oleh rakan mengenai terdapat sebuah lombong tinggal yang berpotensi dan dihuni spesies ikan yang bersifat game fish peringkat air tawar. Memandangkan lokasinya tidak jauh, kurang dari 30 km dari tempat tinggal kami, maka kami memulakan perjalanan.

 

Rakan saya, Kamaruzaman yang ketika Itu menggunakan gewang pensil melontar ke arah kawanan spesies yang dipercayai toman dan dengan satu lontaran sahaja gewang disentap mangsa.

 

Toman yang masih dianggap masih ‘budak sekolah’ berjaya didaratkan. Beratnya selepas ditimbang hanya 300 gram dan selamat dilepaskan semula ke habitat asal.

IKLAN

 

Di sebabkan kawasan lombong ini Luas dan tidak mempunyai halangan, Asseri mempraktikkan teknik trolling dan membuat beberapa pusingan di sekeliling lombong.

 

Satu desitan tali terhambur keluar dari rod yang di pacak di bahagian belakang bot. Gewang selaman dalam keluaran hinomiya berwarna hijau telah mengena. Melentur lentur joran akibat Diasak dengan cukup kuat.

IKLAN

 

Hampir 10 minit bertarung akhirnya Belida bersaiz hampir 3 kilogram berjaya ditangkap. Mata tiga gewang kemas tertancap di mulut mangsa.

 

Asseri sekali lagi membuat pusingan untuk trolling dan tanpa disangka sekali lagi seekor belida yang sama saiznya dan dipercayai pasangan belida ini berjaya kami peroleh.

IKLAN

 

Walaupun lokasi ini terdapat banyak lagi kawanan toman dan belida, khabarnya Ia telah dimasukkan dalam perancangan pihak berkuasa untuk dibangunkan pada masa hadapan.

 

Cuma masa yang akan Menentukan sampai bilakah ia mampu bertahan dan jika benar, habislah satu lagi port memancing yang best di kawasan Rawang ini.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI