Bak kata orang kalau dah gila memancing, jauh mana sekalipun tetap nak pergi! Itulah permulaan kepada trip menjejak sang sebarau monster atau badong bagi misi kali ini.

Awal-awal lagi perbincangan rapi telah terutama pemilihan gewang dan sesudu sebelum menjejaki ke lubuk ini.

Bukan itu sahaja, tali utama dan leader juga ditukar bagi menghilangkan kegusaran putus ketika bertarung dengan spesies yang belum dapat dijangka saiznya.

 

Seawal jam 4 pagi dengan menggunakan kenderaan pacuan empat roda, kami bergerak dari Klang melalui Lebuh raya Karak dan terus ke lokasi.

Setibanya ke lokasi yang dituju, kelihatan air berwarna seperti air tebu yang sangat sesuai untuk trip kali ini.

 

Pada awal pagi, langsung tiada yang sudi menjamah sesudu yang kami lontarkan. Hanya beberapa kali kes rabut berlaku di sebelah atas menuju hulu sungai.

Mungkin sebarau saiz kecil yang terpikat dengan sesudu berwarna krom, merah dan emas yang digunakan.

 

LUBUK PERTAMA

 

Ketika tiba di sebuah lubuk yang mempunyai jeram, kami terlihat anak-anak ikan melompat di permukaan air serta bertempiaran lari seolah-olah dikejar sesuatu.

Masing-masing mendiamkan diri sambil segera memperkemaskan gewang untuk di lontar ke kawasan anak ikan tadi.

 

Apabila gewang sesudu Altima 10 gram yang digunakan Ayoi jatuh melayang hampir ke dasar, tali utamanya terus tegang dan joran melentur disentak penghuni.

Belum pun sempat Ayoi mengetatkan lagi sistem regangan Shimano Calcutta Conquest nya, spesies yang tidak diketahui itu telah membawa talinya terus ke sudut lubuk yang mempunyai reba akar pokok.

IKLAN

 

Akhirnya, dia berputih mata kerana sesudu yang dianggap ‘killer’ pada spesies sebarau ini menjadi tukun buat selama-lamanya di dasar sungai berkenaan.

 

Selepas itu kami berpecah kepada dua kumpulan. Ayoi dan Azrul terus menuju ke hulu manakala saya dan Amin masih setia di kawasan lubuk pertama yang menjadi tempat kejadian rabut di dalam reba-reba kayu.

 

Amin menghantar Siam Spoon ke arah tebing seberang sungai berkali-kali namun tiada spesies yang sudi menjamah gewangnya.

Sambil berbual, Amin sempat berseloroh agaknya ikan-ikan di sini ‘lambat bangun pagi’.

 

AIR BERUBAH WARNA

 

Saya dan Amin turun ke hilir secara beransur-ansur sambil membuat balingan ke celahan reba yang diyakini boleh mencetuskan satu sambaran.

Di satu kawasan cetek, saya membuat balingan di permukaan air tanpa membiarkan ia jatuh ke dasar dan terus mengarau.

IKLAN

 

Tiga kali sambaran dari sang sebarau bersaiz 3 jari jelas kelihatan cuba menghentam gewang Bakau berwarna kuning, tetapi miss call.Balingan kedua ke lokasi sama tidak lagi bersambut.

 

Dengan semua yang masih belum menyentuh ikan sejak pagi kami meneruskan aktiviti mengilat di kawasan pulau yang terbentuk di tengah sungai.

Amin mencuba beberapa kali melontarkan sesudu ke arah rumput di tepian pulau di tengah sungai, tiba-tiba mendapat satu sambaran padu.

 

Joran Ganko specialized custom berkekuatan 10 lb diasak kuat ke bawah. Dengan tali 14 lb dan sambungan perambut kejutan 30 lb membuatkan Amin sedikit risau dengan tentangan hebat ikan.

Dalam beberapa saat, spesies yang belum kelihatan menukar haluan menentang arus dan cuba mudik ke hulu dengan pantas.

Melihatkan tebing yang agak tinggi dalam 7 kaki adalah agak mustahil untuk mendaratkan ke atas.

 

Amin terus turun kesatu bahagian tebing yang boleh di jadikan tangga untuk turun lebih dekat dengan gigi air.

IKLAN

Tanpa lip grip dan tangguk, saya terus turun ke air membantu mendaratkan ikan ke tebing.

Hasilnya boleh dikatakan badong seberat 3.3 kg menjadi lesen kepada joran yang pertama kali.

 

 MISS CALL

 

Pada sebelah petang kami mencuba nasib di sebelah bawah sungai. Ayoi yang beberapa kali rabut berasa amat kecewa walaupun berbagai sesudu ditukar setiap 10 kali balingan.

Saya yang menggunakan gewang Surecatch mendapat sambaran di masa tali dalam gelendong kusut.

Tanpa menghiraukan kekusutan yang berlaku saya mengarau terus tanpa memberi peluang kepada ikan untuk melarikan gewang ke dalam reba pokok tumbang yang berselirat.

 

Seekor baung bersaiz sederhana berjaya didaratkan dan ia juga merupakan lesen pertama saya menewaskan spesies ini menggunakan gewang.

 

Azrul juga dalam diam telah berjaya mendarat beberapa ekor sebarau yang boleh di kategorikan sebagai curut dan di lepaskan semula ke habitat asal.

Meskipun hanya seekor sebarau yang berjaya dinaikkan, ia tetap memberikan kepuasan kerana sebarau yang berjaya ditewaskan adalah bertaraf badong.

Kami juga pasti akan kembali lagi ke sini dalam masa terdekat.

 

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI