Perkongsian oleh: Azrunn Maamin

Lokasi: Kelong Acheh Resort

 

Trip Santai 3M (Mancing-Makan-Membawang)

 

MANCING

 

Untuk kami yang masih amatur ini, kami tidak perlu peningkan kepala memikir teknik memancing yang padu. Tak perlu fikir soal ikatan perambut atau umpan killer. Hanya memancing dengan menggunakan apollo paling membahagiakan.

 

Trip Santai 3M (Mancing-Makan-Membawang)

 

Paling berbahagia ketika ikan tengah galak menyerbu mata-mata apollo, bersedia dengan tong di sisi, kain dan pliers sekiranya diperlukan. Untuk tempoh 2jam (atau lebih bergantung kepada ikan galak makan) apollo yang dinaikan akan penuh dengan ikan selar, kembong, kunyit, tamban atau talang. Sesekali jika rezeki menyebelahi, dapatlah merasa tarikan bawal cermin atau cencaru kuda.

IKLAN

 

Trip Santai 3M (Mancing-Makan-Membawang)

 

 

Biarpun hanya teknik apollo namun perlu tahu juga jenis apollo yang disukai ikan. Ketika kami memancing di sini apollo yang berwarna putih sama ada bulu, benang atau kertas paling laku. Mungkin juga berbeza jika di lain masa, lain orang, lain apollonya.. bergantung kepada rezeki masing-masing juga.

 

Trip Santai 3M (Mancing-Makan-Membawang)

 

IKLAN

 

Untuk mereka yang target ikan bersaiz besar, boleh cuba umpan tamban hidup atau isi tamban atau udang hidup. Lazimnya umpan ini boleh menaikan ikan kurau, talang, gerong belang dan lain-lain lagi. Dan kalau jika ikan kurang galak boleh cuba tambahkan umpan udang kopek pada mata apollo. Itu pasal la kami suka guna apollo je…. hahaha.

 

MAKAN

 

Usah bimbang kelaparan atau kehausan. Di Kelong Acheh ini makan disediakan 5 kali sehari. Senang cakap memang tak ada masa langsung untuk lapar. Menu memang sedap, enak, menyelerakan… senang cakap memang terbaekk!

 

Trip Santai 3M (Mancing-Makan-Membawang)

IKLAN

 

Air panas kopi atau teh dan biskut krim kreker tersedia sepanjang masa. Sambil-sambil rehatkan otot-ptot lengan dan jari jemari, bolehlah santai-santai minum-minum di bawah teduhan atap nipah. Apa lagi yang lebih syahdu kalau bukan cicah biskut dengan kopi O sambil ditiup angin laut.

 

Trip Santai 3M (Mancing-Makan-Membawang)

 

MEMBAWANG

 

Aktiviti wajib waktu malam ketika ikan kurang galak makan umpan… hahaha. Padahal boleh dikatakan sepanjang waktu terluang pasti nak membawang. Yang pasti Kelong Acheh memang port paling best untuk memancing, makan-makan dan membawang!

 

Terima kasih kepada kak  Farah Au yang banyak membantu dan tak jemu mengajar kami pelbagai teknik memancing. InsyaAllah next trip kita cuba target ikan mega pulak!

 

Trip Santai 3M (Mancing-Makan-Membawang)

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI