Perairan Bintulu, sememangnya spot terbaik menduga penghuni laut dalam di negeri Sarawak selain spot di perairan Miri, Kuching, Mukah dan sebagainya.

Tidak hairanlah, ia sentiasa menggamit kehadiran ramai pemancing luar termasuk dari Semenanjung untuk menduga perairan yang berlatarbelakangkan pelantar minyak .

 

Untuk tidak mengecewakan peserta yang berkeinginan menyertai program memancing di Bintulu ini, satu trip memancing telah dilaksanakan.

Badrolhisham sebagai ketua kumpulan Jurangan Anglers terpaksa berusaha mendapatkan 2 buah bot berserta tekongnya iaitu Jamal dan Jasmin Julaihi.

 

Tiba pada hari kejadian, kami bergerak secara berasingan. Bot pertama dengan peserta seramai 14 orang yang dikendalikan oleh Jamal Julaihi menuju ke kawasan Pelantar Minyak Lucornia, bagi mereka yang mengambil pakej selama 4 hari 3 malam.

Manakala kumpulan penulis seramai 14 orang menyertai trip 3 hari 2 malam sahaja.

Trip Retro – Spesies Gred A Perairan Bintulu

Dalam perjalanan penulis sempat bersembang dengan pemilik bot iaitu Jasmin Julaihi, yang bertindak sebagai pemandu bot atau lebih tepat juragan bot.

Orangnya kelihatan tenang mengemudi bot sepanjang 66’ x 13’ yang menggunakan enjin Cummin yang berkuasa 350 kuasa kuda.

 

Kami tiba di kawasan D35 jam 10.50 malam setelah mengharungi perjalanan dari jeti berhadapan Hotel Riverfront Bintulu.

 

Pemancing yang telah bersedia semenjak mula perjalanan bot bagaikan tidak sabar untuk melepaskan umpan ke dasar dan perasaan meluap-meluap untuk menjadi peserta pertama yang mendapat tarikan ikan.

Trip Retro – Spesies Gred A Perairan Bintulu

IKLAN

Tanpa disangka dan tak pernah terjadi pada diri penulis, menjadi peserta pertama mendapat tarikan ikan merah walaupun dalam kategori merah hingusan.

Selepas itu penulis melihat Hasfiszal Haris @ Ijat bersama Gunasegaran menaikkan ikan merah berskala 2 kg diikuti pula Anuar Yusof dengan tenggiri seberat 3.375kg.

 

Sebaik sahaja Anuar melantaikan tenggiri tersebut terdengar suara sumbang secara bergurau yang mengatakan ikan tenggiri buta memakan umpan bolehlah dapat kata Jefry Ali.

 

Manakala Dr Raof, Dr Ikhram, Melvin Saw, yang berposisi di hadapan bot juga mendapat rentapan dari ibu kerisi, kerapu, dan cermin.

Di bahagian kiri bot pula Fauzi Edros, Zul Ah Chong mendapat ikan merah dan Kapas Batu. Di sebelah kanan bot pula Thambyrajah, dan Uma Kanthan dengan tarikan ibu kerisi dan kaci.

Trip Retro – Spesies Gred A Perairan Bintulu

 

Hari Kedua

IKLAN

Keesokan harinya kami berpindah ke kawasan D18. Di lubuk ini kaedah pemancingan secara apollo lebih efektif berbanding kaedah satu mata kail.

 

Penggunaan kaedah apollo dengan 5 mata berumpankan cebisan sotong mati dan potongan ikan tongkol menjadikan hasil tangkapan meningkat 5 kali ganda malah ia menjimatkan masa.

 

Purata ikan yang berjaya diapollokan melebihi berat 700gram ke atas seekor, malah pembantu tekong bot Mahli Melana yang juga chef bersama Abdul Talib Sidi @ Lobo tidak akan mengarau apollonya selagi merasakan 5 mata kailnya tidak dipenuhi dengan ikan.

 

Dengan kedalaman yang mencecah sehingga 120 meter, ketika ini penggunaan kekili elektrik dilihat lebih praktikal berbanding penggunaan mesin manual.

Trip Retro – Spesies Gred A Perairan Bintulu

Faktor kepantasan menjadi senjata utama dalam merebut peluang yang terhad sewaktu ikan dasar sedang galak membaham umpan.

Bagi yang suka akan cabaran, kaedah unjunan jig boleh memberikan kepuasan kerana ikan makan di tangan.

IKLAN

 

Pemancing perlu pandai menggayakan kaedah renangan, agar jig kelihatan seperti anak ikan yang tercedera bagi menarik pemangsa membahamnya, namun kaedah jigging ini amat memenatkan jika anda tidak mempunyai stamina yang kuat.

 

Malamnya kami berada di lubuk yang lain, dan kami masih digasak dengan ikan dari pelbagai spesies. Pendek kata tiada istilah bosan bagi pemancing melayan tarikan ikan, hanya keletihan dan mengantuk sahaja yang tak dapat dielakkan.

Trip Retro – Spesies Gred A Perairan Bintulu

Dan malam itu juga menyaksikan Thambyrajah dinobatkan sebagai juara kerana beliau berjaya mendaratkan kerapu berstatus boron seberat 11.11 kg yang berumpan kan ikan

kunyit terbuang dengan joran Lemax 50-100 lb padanan mesin bertuahnya Banax Kaigen 1100 dengan tali Ichiban berkekuatan 100lb.

 

Hari ketiga kami mula bergerak pulang, dalam perjalanan tekong bot Jasmin berhenti di beberapa buah lubuk pilihan untuk memberi kepuasan kami memancing dengan menyasarkan spesies yang bergred A.

Trip Retro – Spesies Gred A Perairan Bintulu

Hasilnya boleh dibanggakan sehingga masing-masing tersenyum lebar kepuasan, lebih-lebih lagi mendapat tahu rakan kami dari bot 1 yang dihubungi melalui radio dua hala memperoleh banyak spesies merah gadang berserta GT gergasi .

 

Dalam perjalanan pulang kami dihidangkan masakan mee rebus hasil sentuhan tangan Dr Raof dan sebelum tiba ke jeti kami membahagi bahagikan ikan sama rata dan diasingkan

ke dalam plastik dan dimasukkan ke dalam kotak polistrene yang bertulis nama sendiri untuk dibawa ke tempat pembekuan agar proses untuk membawa pulang ikan ke semenanjung tidak mendatangkan sebarang masalah ketika dalam penerbangan nanti.

(Oleh: Bakar Ali)

Trip Retro – Spesies Gred A Perairan Bintulu

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI