Kali ini saya sendiri (Pashaa Oo Anglers) membuat trip memancing haruan di perkampungan Alit Kabong Sarawak yang terletak kira kira 131 kilometer dari bandar Sibu. Ia mengambil masa selama 2 jam untuk sampai ke destinasi.

 

Trip kali ini disertai oleh sahabat saya Noor fazdreen dan Izzul Asraf Mislihie untuk menduga kawasan tersebut. Mereka memang sudah mengetahui kawasan tersebut dan sememangnya masih berpotensi menaikkan size idaman untuk kaki casting haruan ini. Disebabkan mereka ialah orang kampung yang tinggal sendiri tidak jauh dari kawasan tersebut dan saya sendiri pula sekian lama tidak memancing di situ.

 

Santai-Santai Casting Haruan

 

Kawasan tersebut sememangnya berpotensi tinggi menaikan size idaman. Haruan biasanya amat suka bermain di tepi rumput rumpai apatah lagi selepas hujan. Ikan ini aktif bila seawal pagi dan petang.

 

IKLAN

Setibanya kami di kawasan tersebut kami tidak menungu lama dan tidak sabar merasa sambaran haruan di situ. Tidak sampai 10 minit sahabat saya iaitu Noor fazdreen disambar sang haruan yang bersize sekitar 600 ke 800 gm.

 

Santai-Santai Casting Haruan

 

Kepuasan jelas terserlah pada muka setelah beliau berjaya menaikan sang haruan tersebut. Lure atau umpan yang kami guna kan ialah pokefrog memang tidak mengecewakan kami. Sungguh rakus haruan di sini dan ditelan habis-habisan. Tidak lama selepas itu saya sendiri menaikan haruan yang bersize baby sahaja. Hihi… janji strike!

IKLAN

 

Saya mengunakan solf frog berjenama Bakau yang bersize kecil saja mampu saya naikan. Set yang kami gunakan rod ultra light dan tali 10hingga 15lb sahaja.

 

Santai-Santai Casting Haruan

 

IKLAN

Sahabat saya iaitu Izzul Asyraf Mislihie berjaya menaikan haruan bersize mega memang senyum sampai ke telinga la jawabnya. Haruan yang bersize kecil kami lepaskan (catch and release) untuk menjaga pembiakan haruan di kawasan tersebut. Beginilah hasil trip kami. Kali ini memang memuaskan mendapat dalam anggaran sebanyak 3kg lebih.

 

Santai-Santai Casting Haruan

 

Begitulah hasil trip kali ini semoga apa yang kami kongsikan ini dapat menaikan semangat kaki pancing haruan ini dengan ini saya mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepada Majalah Umpan kerana sudi berkongsi pengalaman kami kali ini.

 

Oleh: Pashaa Oo Anglers

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI