Walaupun sudah 4 tahun kajian dan pertukaran nama dilakukan, namun kebanyakan dari kita masih terbiasa dengan nama binomial ikan kelah merah sebagai Tor tambroides, bukannya Tor tambra.

 

Dalam kajian terbaru (Walton et al 2015) common mahseer of Malaysia iaitu kelah merah yang selama ini dikelasifikasikan sebagai Tor tambroides telah diganti dengan Tom tambra.

Kajian ini sekaligus merubah nama saintifik kelah merah (semenanjung) dan empurau (Sarawak) yang sekian lama telah digunapakai.

Walaubagaimana pun spesies Tom tambroides tidak dapat dipastikan bagaimana rupanya (inilah yang menjadi persoalan sebenarnya).

baca juga kenali ikan kelah

 

Tom tambra nama saintifik terkini kelah merah!
Tor tambra

 

Tor tambra atau kelah merah telah menjadi ikon raja air tawar dan sering diburu oleh kebanyakan pemancing.

Gelaran raja air tawar ini disebabkan oleh kesukaran mendapatkannya selain mempunyai nilai yang tinggi sebagai hidangan dan juga perhiasan akuarium.

Ramai juga yang memburu spesies ini pulang hampa dek tamparan kumpau atau ikan tak buka mulut. Jom kita selidik lebih lanjut tentang sang raja air tawar ini.

 

Tom tambra nama saintifik terkini kelah merah!
Tor tambra

 

Ikan kelah atau mahseer merupakan antara spesies bernilai tinggi dan sering menjadi buruan kaki pancing khususnya di negara kita.

Selain mempunyai nilai tinggi dibuat hidangan makan, spesies daripada keluarga kap (cyprinnidae) ini juga menjadi ikan sukan yang sangat popular sehingga digelar ‘Raja Air Tawar’ di kalangan pemancing.

 

Tom tambra nama saintifik terkini kelah merah!
Tor tambra

 

Dalam pengelasan taksonomi, perincian spesies agak sukar dibezakan kerana mempunyai sifat luaran yang hampir sama.

Secara amnya, kelah dikelaskan dalam tiga genus iaitu Tor, Neolissochilus dan Naziritor. Gelaran mahseer biasanya merujuk kepada spesies dalam genus Tor. Di negara kita, spesies kelah merah telah dikenal pasti sebagai Tor tambra atau Malayan mahseer.

baca juga pencemaran sungai lasir

 

Tom tambra nama saintifik terkini kelah merah!
empurau

 

Mengimbau ke belakang, spesies kelah pertama telah dihuraikan secara saintifik oleh Francis Buchanan- Hamilton sekitar 1822 iaitu Tor tor (Short-gilled mahseer).

Hamilton juga merupakan penemu kepada spesies T. putitora (Golden mahseer, Himalayan mahseer).

Pada 1833, majalah Oriental Sporting telah menyebut secara khusus bahawa mahseer sebagai ikan cabaran hebat dalam ikan sukan. Sejak itu, mahseer menjadi kegilaan bagi pemancing British di India.

 

Tom tambra nama saintifik terkini kelah merah!
kelah biru

 

IKLAN

TABURAN SPESIES

 

Taburan spesies ikan kelah boleh dijumpai di kawasan sungai yang berarus deras dan berjeram.

Kawasan sebegini merangkumi Burma, Thailand, Malaysia, Kemboja, Laos dan Sumatera di Asia. Taburan ikan kelah juga merentasi Asia Tenggara sehingga ke beberapa bahagian di India.

 

Begitu pun, kebanyakan sistem sungai berjeram termasuk di negara kita semakin rosak lantas mengundang risiko yang semakin tinggi kepada habitat ikan kelah.

Risiko kehilangan habitat secara langsung mengancam kemandirian spesies ikan kelah sehingga dikelaskan sebagai spesies terancam.

 

Tom tambra nama saintifik terkini kelah merah!
baby empurau

 

Antara penyebab utama terhadap kemungkinan kepupusan spesies ini termasuklah pencemaran sungai, pancingan tanpa kawalan dan juga aktiviti pembinaan yang sering dikaitkan dengan pembinaan empangan.

 

BIOLOGI DAN PEMBIAKAN

 

Ikan kelah secara tipikalnya mendiami dan berlegar di kawasan dasar yang berbatu dan berkayu sebagai tempat berlindung di kawasan hilir sungai.

Terdapat juga yang memilih untuk berlindung di kawasan yang lebih luas dan dalam. Ketika musim mengawan, ikan kelah akan bermigrasi atau berhijrah dan berenang melawan arus ke hulu sungai.

Di hulu sungai, ikan kelah akan memilih kawasan sungai-sungai yang lebih kecil untuk melepaskan telurnya.

 

Tom tambra nama saintifik terkini kelah merah!
empurau

 

IKLAN

Musim mengawan ikan kelah berlaku sekali secara puncak dalam setahun. Telur akan dilepaskan dalam kawasan air secara terbuka dan induk kelah tidak akan menjaga anak kelah atau juvenil yang menetas.

Menurut kajian di Thailand, puncak musim mengawan ikan kelah berlaku sekitar bulan Julai setiap tahun.

 

Ketika musim mengawan, pada bahagian pipi di bawah mata ikan kelah akan kelihatan bintik-bintik halus atau turbecles. Bintik-bintik ini menandakan ikan sedang dalam proses mengawan.

baca juga jelajah tasik bakun

 

Tom tambra nama saintifik terkini kelah merah!
empurau

 

MORFOLOGI

 

Badan ikan kelah mempunyai bentuk yang agak tirus dimana memberi kelebihan kepadanya ketika berenang melawan arus dan memanjat jeram.

Warna badannya pula bervariasi daripada kuning keemasan sehingga ke warna kemerahan. Sisik di badannya mempunyai warna berkilau dan cantik.

Kelah matang biasanya mempunyai sisik sehingga sebesar duit syiling 50 sen.

 

Tom tambra nama saintifik terkini kelah merah!
sisik kelah

 

Sirip dorsal ikan kelah biasanya agak besar. Pada bahagian mulutnya, ikan kelah atau mahseer dari genus Tor mempunyai bibir median bawah yang lebih tebal.

Bibir ini membezakannya daripada spesies tengas atau kejor (copper mahseer) dari genus Neolissochilus.

Kelah jantan yang matang pula biasanya lebih kecil berbanding kelah betina yang matang.

IKLAN

 

DIET PEMAKANAN

 

Ikan kelah bersifat omnivor dan memburu ikan kecil serta serangga hutan sebagai diet makanannya.

Selain itu, ikan kelah juga menjadikan buah-buahan hutan sebagai diet lainnya. Antara buah hutan yang popular menjadi diet kelah termasuklah buah neram, buah ara, buah kepala sawit, serangga kecil dan sebagainya.

 

Tom tambra nama saintifik terkini kelah merah!

 

JENIS KELAH DI MALAYSIA

 

Menurut kajian, terdapat beberapa spesies kelah daripada genus Tor di Malaysia iaitu Tor tambroides, T. tambra dan T. douronensis.

Sementara itu, tengas dan kejor juga merupakan spesies daripada keluarga yang sama namun spesies tersebut datang daripada genus Neolissochilus.

 

Spesies T. tambra yang biasa dijumpai di semenanjung Malaysia juga digelar sebagai kelah merah manakala T. douronensis pula merupakan kelah biru.

Gelaran tempatan kepada kelah merah dan kelah biru berdasarkan warna sisik pada badannya.

 

Di Sabah, ikan kelah juga digelar sebagai pelian (Tor douronensis) sementara empurau (Tor tambra) merupakan gelaran ikan kelah merah di Sarawak.

Sementara semah di Sarawak adalah spesies Tor duoronensis.

baca juga famili ikan tengas

 

Tom tambra nama saintifik terkini kelah merah!
tor duoronensis

 

TAKSONOMI

 

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Kelas : Teleostomi
  • Orer : Cypriniformes
  • Family: Cyprinidae
  • Genus : Tor
  • Species : T. tambroides, T. douronensis, T. tambra
  • Binomial name: Tor tambroides, Tor duoronensis. Tor tambra

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI