Ikan pecah periuk amat jarang menjadi subjek sasaran namun ia boleh menyerikan suasana pancing anda jika ia sedia menyambut umpan yang dihulurkan di kawasan kediamannya.

 

Jika tidak percaya, cari objek hanyut bersaiz besar seperti seperdu pokok nipah, kesan kehadirannya kemudian pakai joran aksi sederhana 12-15Ib, cubalah bergasak dengannya. Jika objek yang besar tidak mustahil beratus-ratus ekor boleh dipancing satu persatu.

 

Kebiasaannya, ramai pemancing di sebelah pantai barat terutama sekitar Sungai Besar hinggalah ke Hutan Melintang di Perak membuat `ops sampah hanyut’ sewaktu air mati.

Kumpulan pemancing ini berlegar mencari pangkal nipah atau objek longgokan hanyut. Apabila bertemu sasaran, bot akan mendekati sampah kemudian hanyut bersama dan pada

masa yang sama pemancing mula menhulurkan hirisan ikan pelaling/kembong dipadankan dengan mata kail no 1/0 atau 3/0 mengikut saiz ikan pecah periuk di situ.

 

Tip & trik memancing ikan pecah periuk

 

IKLAN

Ada juga gemar mengikat mata kail terus ke tali utama tanpa mengunakan perambut. Pemberat tidak perlu apabila memancing ikan ‘sampah’ ini malah kili tidak digalakan kerana ia mempercepatkan umpan jatuh ke bawah.

 

Pergerakan hirisan umpan ikan mestilah perlahan melalui bawah objek timbul dan ikan di bawah biasanya menyambar semasa ia tenggelam.

 

Biarkan ia melarikan tangsi seketika sebelum menyentap balas. Jangan membalas ketika ikan ini sedang menggonggong umpan jika tidak mahu terlucut mata kail ataupun mata kail terpelanting semula ke arah tuannya maupun sahabat karib sebelah.

 

Tip & trik memancing ikan pecah periuk

IKLAN

 

Peralatan Dan Umpan

 

Jikan ingin mencari keseronokan, gunakan seringan mana peralatan yang anda ada, jika tidak memadai dengan kombinasi peralatan 10lb hingga 25lb.

Mata kail diikat terus ke tali utama jika tali utama melebihi 20lb dan gunakan perambut pendek jika tali kurang dari saiz tersebut.

 

IKLAN

Kekili mendatar atau spinning reel lebih mudah digunakan umtuk mencampakkkan umpan tanpa pemberat berhampiran longgokan objek timbul.

Sistem tegangan perlu disetkan mengikut saiz tali dan pastikan jangan diketat habis jika tidak mahu tali putus ketika sentapan balas.

 

Tip & trik memancing ikan pecah periuk

 

Ikat baru mata kail atau tukar perambut selepas memperolehi 3 hingga 5 ekor ikan kerana tali pada bahagian depan dan ikatan mata kail pastinya calar bergeser dengan gigi pecah periuk.

 

Umpan yang biasa digunakan ialah hirisan ikan mati seperti lumrahnya pelaling, kembong, selar, tongkol serta udang (buang kulit tak apa).

Kalau bersaiz besar, setakat seekor anak selar maupun selayang tiada masalah bagi pemburu ini menelan mangsanya.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI