Umumnya teknik memancing kitang ada dua iaitu menggunakan joran beradu (tanpa kekili) dan menggunakan joran light tackle. Untuk memancing ikan kitang biasanya saya menggunakan alat pancing kelas ringan dengan spesifikasi :

 

Joran: 2-6lb

Panjang joran: 5-6kaki

Kekili: Siri 500-2000

Line: 0.18 – 0.22 mm

Ladung: 5gm (ikut kesesuaian arus)

Mata kail: Nombor 5-7

 

Rahsia Memancing Ikan Kitang!!

IKLAN

 

Teknik memancing ikan kitang ini boleh dilakukan dengan umpan adunan tepung dan dedak, atau juga bisa menggunakan umpan udang kertas.

Biasanya teknik ini menggunakan teknik pelampung, susahnya menggunakan pelampung adalah harus disertai joran yang panjang, kita juga tidak boleh membiarkan pelampung hanyut ke struktur tiang.

Jadi ia lebih sesuai untuk pancingan santai tetapi perlu dipantau sentiasa.

 

Teknik mancing ikan kitang yang paling kerap saya gunakan ialah dengan menggunakan umpan udang kertas dan umpan rasuah untuk mengumpulkan ikan.

Umpan rasuah dibuat dari adunan tepung gandum, margarin dan bahan lainnya seperti umpan untuk memancing belanak.

IKLAN

 

Dengan adanya umpan rasuah, ikan akan selalu kekal di situ. Tanda-tanda ikan kitang sudah berkumpul adalah ketika umpan rasuah berputar-putar.

Kedalaman spot yang biasa saya pancing sekitar 7 sampai 10meter. Umumnya kedalaman umpan rasuah sekitar 4-5 meter.

 

Ketika kita memancing menggunakan cara ini, umpan rasuah dan umpan di mata kail harus sejajar, sebab jika kedalaman berbeza sedikit saja terkadang ikan tidak mau makan.

Maka ketika umpan rasuah masih berputar tetapi ikan tidak mau makan umpan yang ada di mata kail, kita harus memeriksa kedalaman umpan rasuahdan umpan utama yang ada di mata kail kemudian selaraskannya.

IKLAN

 

Waktu yang tepat memancing ikan kitang adalah ketika air mulai naik dan air mulai bergerak turun, biasanya ikan kitang akan berhenti makan jika air pada posisi paling tinggi dan paling rendah.

 

Rahsia Memancing Ikan Kitang!!

baca juga khasiat luar jangka ikan kitang

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI